Prvním náměstkem resortu financí bude za ODS Zajíček

Praha - Klíčovým prvním náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 má být za ODS bývalý náměstek na vnitru a spravedlnosti Zdeněk Zajíček. Napsalo to dnešní Právo s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Dohoda o tom, že ODS obsadí na financích prvního náměstka, vznikla při vyjednávání o rozložení sil v kabinetu. Tehdy řada občanských demokratů tlačila na premiéra Petra Nečase, aby tento důležitý resort měla právě ODS. Podle občanských demokratů má náměstek být jakýmsi hlídacím psem a případně hlásit porušování koaliční dohody, uvedlo Právo.

Právník Zdeněk Zajíček působil na začátku 90. let například jako ředitel odboru na ministerstvu privatizace, byl také členem Pozemkového fondu a v letech 1996-98 poslancem. Později působil na pražském magistrátu jako tajemník. V ODS se o něm letos mluvilo jako o možném ministrovi vnitra, angažoval se například v projektu digitalizace státní správy. Na vnitru byl náměstkem za Ivana Langera.

Kalousek jmenování Zajíčka nechtěl potvrdit. „Neoficiální konzultace, které probíhaly, mi dávají naději, že mi bude nabídnuta skutečně mimořádně kompetentní osoba, jejíž kvalifikace si vážím, ale já to jméno opravdu nemohu říct,“ řekl ve středu novinářům.

Kalousek ve středu také řekl, že jeho strana vytvoří vlastní tým ekonomických expertů, jehož členy budou například bývalý guvernér ČNB a kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma, bývalý ministr financí Eduard Janota, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, ministr zdravotnictví Leoš Heger nebo právě Zajac. Janotu Kalousek přemlouval, aby se stal kandidátem do senátních voleb. Exministr to však odmítl.