Video o údajné korupci v Motole proniklo na internet

Praha - Sestříhané video, na kterém ředitel Motola Miloslav Ludvík veřejně popisuje, jak se dělá zdravotnický byznys, uniklo na internet. Z nahrávky vyplývá, že v nemocnici funguje protekce a výběrová řízení jsou zmanipulovaná. Ludvík naznačil, že za únik nahrávky může bývalá mluvčí nemocnice Eva Jurinová, s níž se rozešel ve zlém. Na videu se mluví o korupci při výběrových řízeních a o významných pacientech neboli „kuliších“, díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. Ludvík dnes řekl, že se kvůli tomuto videu z funkce odstoupit nechystá. Sedmiminutová nahrávka se objevila v úterý na severu YouTube a záhy na Facebooku na zdi protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Dnes část záznamu zveřejnil server iDnes.cz. Oficiálně se vedení motolské nemocnice k celému videu vyjádří zítra na tiskové konferenci.

Kulich není čepice, ale důležitý člověk, který může nemocnici přihrát peníze. Alespoň podle žargonu ředitele Motola Miloslava Ludvíka. Na nahrávce popisuje, jak se doktoři mají významným pacientům věnovat. „Já velmi, ale velmi prosím, abyste si uvědomili, že přes tyto lidi my ty peníze opravdu dostaneme,“ říká v nahrávce Ludvík.

Eva Jurinová, bývalá mluvčí nemocnice:

„S tím videem na internetu opravdu nemám nic společného, ale mohu potvrdit, že podobná slova jsem na vlastní uši slyšela loni 3. prosince ve Špindlerově Mlýně.“

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Na sestříhaném záznamu, který autor opatřil mezititulky a spojil s televizním pořadem Máte slovo, se ředitel Ludvík ve svém vystoupení také zmiňuje třeba o „korupci zdravotníků ze strany dodavatelů“. Dále Ludvík vysvětluje, jak v motolské nemocnici probíhají výběrová řízení. Ředitel Motola se brání tím, že video na internetu je zmanipulované, tendenčně sestříhané a novinářům dal jeho plnou verzi. Praxi s kulichy ale potvrdil. Ludvík bude možná muset nahrávku vysvětlovat i ČSSD, jejímž je členem. „Já téměř odmítám věřit, že něco takového mohl říct a že něco takového myslel vážně,“ prohlásil David Rath.

Ludvík k nahrávce dnes řekl, že nejde o korupční systém, nejsou privilegovaní pacienti a neexistuje přednostní péče. Jeho vyjádření odvysílal server iDnes.cz v přímém přenosu. Záznam je podle něj oficiální a vznikl „před 220 lidmi“ na výjezdním zasedání ve Špindlerově Mlýně. Šéf nemocnice zároveň potvrdil, že se nechystá z funkce odstoupit. To by prý měli udělat ti, kteří za materiálem jsou a kteří ho sestříhali. Dodal, že k záznamu měla přístup „jediná osoba“. Celé video chce zveřejnit ve čtvrtek.

Ministr Leoš Heger chce celou věc prošetřit a od Ludvíka, kterého jinak považuje za dobrého ředitele, žádá vysvětlení. „To, co říkal, je tak trošku frajeřina a pravděpodobně se to celé nezakládá na pravdě, ale kdyby se potvrdilo, že takto se v Motole vyřizují, tak to by bylo velmi špatné,“ míní Heger. Ministerstvo zdravotnictví považuje boj proti korupci a klientelismu podle svého mluvčího Vlastimila Sršně za jednu ze svých priorit. Po Ludvíkovi bude požadovat vysvětlení. „Vzhledem k tomu, že jde o zjevně účelově upravovaný záznam, chtěli bychom se - než padne nějaké stanovisko - nejprve seznámit s celým záznamem, aby bylo jasné, v jakých souvislostech byla slova vyřčena,“ uvedl Sršeň.