Pro CIA létali v době studené války i Češi

Praha – Nejméně čtyři Češi působili začátkem padesátých let v letce americké tajné služby CIA v Německu. S výsadkáři létali až nad území Sovětského svazu. Zjistil to Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu. Historici požádali o archivní materiály i americkou tajnou službu, té se ale do odtajňování příliš nechce.

Tajná služba najímala z konspirativních důvodů jen uprchlíky z východu, navíc ty, kteří neměli důvod se vracet domů. Takto si američtí zpravodajci vytipovali letce, kteří v březnu 1950 uletěli se třemi Dakotami ČSA z komunistického Československa do německého Erdingu. Piloti Vít Angetter, Viktor Popelka, Bořivoj Šmíd a radiotelegrafista Kamil Mráz přijali nabídku tajné služby zapojit se do leteckých operací studené války.

Jiří Rajlich po čtveřici pátral a podařilo se mu zkontaktovat s Vítem Angetterem. Ten absolvoval šest misí, například vysadil nad Litvou trojici agentů. Letci měli při sobě pro jistotu ampulku s jedem cyankáli. „V případě sestřelení nad komunistickým územím byla jejich právní ochrana vyloučená,“ uvedl Rajlich. Podle vojenského historika byly tyto mise extrémně dlouhé a Dakoty musely být přecpány kanystry s benzínem, který se doplňoval za letu. Angetter před dvěma lety zemřel.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Podle dostupných informací nikdy k sestřelení nedošlo, pouze dvakrát se letadla vrátila z misí nad Balkánem silně poškozená. Jednotka měla asi 40 lidí, kromě Čechů většinou Poláků a Maďarů. „Čechů nebylo mnoho, výrazně ale pomohli, když operace začínaly,“ řekl polský historik Franciszek Grabowski. Operace ale nebyly vždy úspěšné a většina agentů skončila na popravišti. Během studené války létalo v regulérních armádách na Západě, hlavně v britském letectvu, celkem 140 českých letců.

Vydáno pod