Chtěla zabít dceru fridexem, soud jí potvrdil 25 let vězení

Praha - Za pokus o vraždu své pětileté dcery půjde žena na 25 let do vězení. V odvolacím jednání o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil březnový verdikt Krajského soudu v Plzni. Žena z Nejdku na Karlovarsku loni v srpnu koupila nemrznoucí chladicí kapalinu pro motory aut a pak ji dala dítěti vypít. Děvče utrpělo těžkou otravu, kterou přežilo jen díky péči lékařů. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Žena se k činu před plzeňským soudem nepřiznala. Před prvoinstančním senátem nevypovídala, opakovaně jen prohlásila, že je jí líto toho, co se stalo. Na základě důkazů a výpovědí svědků dospěl ale plzeňský soud k závěru, že se pod vlivem rodinných problémů rozhodla, že se zbaví dcery. Vše podle prvoinstančního senátu naplánovala tak, aby případná vina padla na jejího bývalého druha.

O tom, že po požití jedovaté nemrznoucí chemikálie hrozí smrtelné nebezpečí, si přečetla v časopise. V obchodě pak koupila litr kapaliny a předstírala, že ji má pro někoho jiného. Děvčeti pak dala 30. srpna večer vypít čaj s chemikálií. Podle plzeňského soudu si už předem připravovala alibi, když bývalému druhovi předem volala, že dítěti je špatně, a zmínila se o tom i ve školce.

Matka se dítěti smála, že umře

Soud mimo jiné vycházel ze záznamu výpovědi samotné dívky, která popsala, jak jí dala maminka vypít hořký čaj. Když jí bylo špatně a bolelo ji břicho, prý se jí jen smála a říkala jí, že umře. Podle znalců dostala dívka nejméně dvojnásobek smrtelné dávky.

Záchranáře žena zavolala až hodinu po půlnoci. I když ji lékaři varovali, že dítě může zemřít, celou dobu podle obžaloby zapírala a neřekla jim, proč je mu tak špatně. Podle spisu dokonce tvrdila, že dítěti je zle vždy, když se vrátí z návštěvy u otce. Na skutečnou příčinu vážného stavu dítěte lékaři přišli až druhý den dopoledne po vyšetření.

Požití jedovaté látky způsobilo holčičce těžkou poruchu vědomí, rozvrat vnitřního prostředí, hypertenzní krizi a poškození ledvin. To, že dítě na podání jedovaté látky nezemřelo, nebylo podle spisu zásluhou matky, která nakonec přece jen záchranáře zavolala, ale lékařské péče.

Vydáno pod