Při sčítání využil internet každý čtvrtý

Praha - Český statistický úřad obdržel přes internet 4,33 milionu vyplněných formulářů sčítání lidu. Z toho bylo téměř 2,8 milionu sčítacích listů osob. Přes internet se tak sečetlo 27 procent obyvatel České republiky. V případě elektronického sčítání přitom jde o konečné údaje, papírové formuláře zatím statistici sečtené nemají. Konkrétní výsledky se lidé dozvědí až v létě.

Poslední možnost, aby lidé formuláře vyplnili přes web, byla o půlnoci z úterý 19. na středu 20. dubna. „Bohužel nedokážeme říci o údajích z elektronických formulářů žádné bližší podrobnosti, protože jde kvůli ochraně osobních údajů o plně automatizovaný systém bez možnosti přístupu lidského činitele,“ uvedl mluvčí projektu Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Ondřej Kubala. Zatím se formuláře pouze nacházejí na serverech. První zpracování údajů se uskuteční v létě.

Informaci o tom, kolik lidí poslalo formuláře poštou a kolik obyvatel České republiky se sčítání opravdu zúčastnilo, by měl mít ČSÚ k dispozici počátkem příštího týdne. „Česká pošta postupně sbírá a otevírá obálky s formuláři a my postupně přebíráme formuláře na scanovací linku,“ uvedl Kubala. Linka zpracovává každý den zhruba 210 tisíc formulářů s tím, že v tento okamžik je už oscanováno zhruba 3,3 milionu formulářů.

Z obálek pošta ke čtvrtečnímu dni vybalila zhruba 10 milionů papírových formulářů, ale další miliony formulářů ještě na vybalení čekají. „Pracovníci pošty budou pracovat i o víkendu, a pokud vše stihnou, tak v úterý či ve středu bychom snad mohli být schopni říci, kolik formulářů přišlo v papírové podobě v obálkách,“ dodal Kubala.

Vydáno pod