Paroubek je zpět - stal se předsedou NS-LEV 21

Praha – Ustavující sjezd strany Národní socialisté - levice 21. století (NS-LEV 21) zvolil drtivou většinou Jiří Paroubka předsedou strany, kterou založil. V Obecním domě, kde se strana dnes sešla, pro Paroubka hlasovalo 233 z 235 přítomných delegátů sjezdu. Dva se zdrželi. Ve vedení bude i poslanec Jiří Šlégr nebo bývalý šéf ústecké krajské sociální demokracie a podnikatel Petr Benda. Strana říká, že se za dva a půl roku chce dostat, ve větším zastoupení než dnes, do sněmovny. Na protest proti Paroubkově nové straně byla před Obecní dům svolána demonstrace krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti.

„Jiří Paroubek je socialistou tělem i duší,“ řekl v krátkém zdůvodnění jeho nominace do čela strany předseda přípravného výboru strany NS-LEV 21 Jaroslav Král. NS-LEV 21 chce podle Paroubka navázat na tradici národních socialistů předválečného Československa. „Národní socialisté byli vždy stranou levého středu a takto bychom to chtěli budovat i dále,“ řekl Paroubek. 

Strana prosazuje u některých produktů nulovou sazbu DPH

V obsáhlé prezentaci programu strany Paroubek mimo jiné varoval před zvyšováním DPH. Jeho strana prosazuje nulovou sazbu DPH u dětského oblečení, potřeb pro děti a školních učebnic. Sjezd zvolil také třiadvacetičlenné předsednictvo strany, které navrhl její přípravný výbor. Jsou v něm mimo jiné bývalý šéf ústecké krajské sociální demokracie a podnikatel Petra Benda, někdejší radní Ústeckého kraje a podnikatelé Mirko Bernas či Jaroslav Andres, který poskytl peníze na rozjezd strany. Ve vedení strany bude také Šlégr a Paroubkovi příznivci z ČSNS 2005 Stanislav Palša či Jiří Pondělíček. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Ze členů předsednictva si Paroubek jmenoval své místopředsedy. Vybral si Šlégra, Palšu a Terezu Holišíkovou. „Dáváme veřejnosti, občanům novou alternativu levostředové politiky, jsme připraveni pracovat pro lidi,“ podotkl Šlégr. Ústředním tajemníkem strany jmenoval Andrese. Zástupci přípravného výboru v úvodu jednání účastníky sjezdu informovali o tom, že strana je řádně zaregistrována a otevřena členům ČSNS 2005. Obě strany podle nich od dnešního dne vystupují společně.

Sjezd se konal v pražském Obecním domě, kam proti Paroubkově straně přišla demonstrovat necelá desítka příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Protest zorganizovali i Paroubkovi odpůrci z České strany národně sociální (ČSNS). Na chodník vylepili plakáty, kde ho obvinili z narcismu a z toho, že chce ukrást historii ČSNS.

Protest proti Paroubkovi
Zdroj: ČT24

Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů Paroubek na počátku října opustil po více než dvaceti letech parlamentní opoziční ČSSD, s níž se nepohodl. Následně oznámil vytvoření nové strany. Následoval ho poslanec ČSSD a bývalý hokejový reprezentant Jiří Šlégr. Další poslance zatím Paroubek do své strany nezískal.

Podle průzkumu deníku Právo existuje určitá skupina voličů, kteří by Paroubkovi dali hlas. Přesněji řečeno, „určitě“ by ho volila tři procenta, dalších šestnáct procent o tom uvažuje. Paroubek chce útočit hlavně na současnou vládu. Podle již zmiňovaného průzkumu tady totiž existuje dvaatřicet procent lidí, kteří by na politické scéně rádi viděli další levicovou stranu.

Web Národních socialistů
Zdroj: ČT24/www.narodnisocialistelevice21.cz