ČT: Ostatky nalezené v Troji patří zmizelé Aničce

Praha - Ostatky nalezené v pražské Troji patří podle policejní expertizy pohřešované Aničce Janatkové. Policie dnes tělo našla nedaleko ulice Pod Havránkou. Bylo nalezeno hluboko v zemi v místě, kde policie už několikrát pátrala. K jeho nálezu přispělo počasí a také divoká prasata, která zem rozryla. Z dívčina zmizení je podezřelý 41letý Otakar T., jehož DNA se našla na školním batohu dívky. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové je muž stále jediný podezřelý, v minulosti už byl obviněn ze zbavení osobní svobody a z majetkové trestné činnosti. V souvislosti s majetkovou trestnou činností byl dnes podle mluvčí předveden na jednu z policejních služeben v Praze: „V tuto chvíli s ním probíhají procesní úkony.“

„Tělo se nachází v Ústavu soudního lékařství a bylo podrobeno soudní pitvě. První výsledky, které máme k dispozici, zatím s největší pravděpodobností ukazují, že se opravdu jedná o pohřešovanou devítiletou Aničku. V tuto chvíli probíhají další expertizy. Jejich výsledek bude policie znát až v následujících hodinách či dnech,“ řekla ČT Zoulová. Rodiče pohřešované dívky byli v době nálezu ostatků doma a policisté je o pátrání celý den průběžně informovali.

Na místě, kde se ostatky našly, podle mluvčí pátrala policie několikrát, a to i s pomocí speciálně vycvičených psů. „Pes ale cítí osobu pod povrchem jen do určité hloubky, dnes nalezené ostatky byly bohužel ve značné hloubce a pes tělo na podzim nemohl cítit. Dnes, vzhledem k oteplení a zároveň s pomocí divé zvěře, vystoupily ostatky ze země a policisté si nerovnosti při pátrání v terénu všimli,“ řekla ČT. Kriminalisté podle ní v oblasti testovali novou 3D technologii. Server Aktuálně.cz uvedl, že prvotní stopou byly otisky prstů na pracovním nářadí, které leželo u domu blízko nálezu těla. Analýza údajně ukázala, že patří hlavnímu podezřelému.

Ze zmizení Aničky byl dosud podezřelý 41letý Otakar T., jehož DNA se našla na školním batohu dívky. Muž už dříve při rozhovoru s jedním ze znalců přiznal, že Aničku v době zmizení viděl. Do vazby ale nešel, neustále měnil výpovědi a popíral, že má se zmizením cokoliv společného. Muž je nadprůměrně inteligentní, přitom má ale pouze základní vzdělání a jeho osobnost podle expertů nese psychopatické rysy. Nejde také o bezdomovce, i když v Praze žil ve strojovně výtahu a měl vykrádat chatky v Troji. Střídal ale kvalitní obleky, nosil kravatu a dbal na to, aby byl pečlivě upravený.

Rodině se během pátrání ozvali i vyděrači

Devítiletá dívka zmizela 13. října. Naposledy byla viděna v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby pátraly po holčičce každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. Rodiče dívky nabídli odměnu 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením.

Rodině se během pátrání ozvali i vyděrači, kteří chtěli její tísnivé situace zneužít. Čtyřiadvacetiletý Jan Zita z Plzně proto dostal u Okresního soudu Plzeň-jih nepravomocně podmíněný trest 2,5 roku vězení s odkladem na pět let. Muž byl odsouzen za pokus o podvod a za útisk. Loni v listopadu poslal na mobil otce pohřešované dívky textové zprávy. Za informace o dítěti požadoval čtvrt milionu korun. Hrozilo mu až pět let vězení.

Vydáno pod