Soud začal rozplétat údajné machinace s evropskými dotacemi

Praha - Čtením obžaloby dnes začal pražský městský soud rozplétat případ údajně nezákonného rozdělování evropských dotací na rozvoj regionů v Jihočeském a Plzeňském kraji. Obžalobě čelí bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho bývalý podřízený - vedoucí územního odboru implementace programu České Budějovice Martin Půlpytel. Oba muži se cítí nevinní. Soud bude případ řešit několik dalších měsíců. Mezi pozvanými svědky je například i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné.

Podle obžaloby chtěli, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji, ačkoliv projekty z Plzeňska byly horší. Chtěli tím prý zajistit podporu plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů. Bez schválení seznamu by totiž nešly žádné peníze na projekty, na kterých podle obžaloby měli zájem někteří členové výboru regionální rady - například nynější ministr průmyslu Kuba či hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Mužům hrozí až 12 let vězení

Státní zástupkyně muže viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pokusu o pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a pokusu o poškozování finančních zájmů Evropských společenství, za což jim hrozí až dvanáctileté tresty vězení. Finanční prostředky na projekty, které Trnka a Půlpytel údajně nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj na základě upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle žalobkyně nesprávně použito zhruba 26,8 milionu korun. 

„Oba obžalovaní považují obžalobu za absurdní, její konstrukci i motiv jejich údajného jednání,“ řekl novinářům Půlpytlův advokát Tomáš Čermák. Jsou prý přesvědčeni o tom, že u hlavního líčení prokážou svoji nevinu. Trnka pak před trestním senátem prohlásil, že byl jeden z mála úředníků, který se snažil rozdělovat dotace nezávisle. Naopak musel neustále čelit tlaku politiků, aby vybral projekty z obou krajů ve stejné hodnotě. Tlačili na něj prý i žadatelé. „Vždy jsem těmto tlakům odolal,“ uvedl. Podle svých slov proto také skončil u soudu, prý se „nehodil někomu do krámu“. Zmínil se také o tom, že se s dotacemi snažil přes svého bývalého tajemníka manipulovat hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). 

Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. V páté výzvě výbor nechal kvůli vyšetřování přehodnotit všech 630 přihlášených projektů a zrušil přidělení dotace původně vybraným 177 projektům. Po přehodnocení získalo dotaci 140 projektů, ze 70 procent byly stejné jako při původním hodnocení.

Trnka a Půlpytel čelí v současné době také obvinění kvůli čerpání dotací v hodnotě přes šest miliard korun v rámci druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod