Breivik našel i v Česku několik obdivovatelů

Praha - Případ muže z Ostravy, který shromažďoval výbušniny a sympatizoval s norským vrahem Andersem Breivikem, není zřejmě ojedinělý. Policie už řešila třeba případ extremistů, kteří na internetu Breivikovi za jeho čin děkovali. V Olomouci pak student střední školy vyhrožoval zabitím dítěte „stejně jako Breivik“, pokud se bude z tamního dětského hřiště stále ozývat hluk.

Policie v červenci loňského roku šetřila poděkování českých extremistů na webu White Media. Podle autora článku nazvaného Obhajoba Anderse Breivika byl čin atentátníka více než pochopitelný a inspiroval mnoho dalších lidí bojujících proti multikulturalismu. Výsledek šetření policie není znám. 

V říjnu pak brněnský krajský soud potvrdil podmíněný trest pro polského občana Dariusze Damiana Sieczkowského, který zalepil zámky 33 dveří na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Mstil se tak za to, že nebyl přijat k doktorandskému studiu. Na svém webu mladík napsal, že sní o tom, jak zapaluje budovy Masarykovy univerzity a vraždí některé z pedagogů z filozofické fakulty. Rovněž uvedl, že se nediví masakrům na školách ani vrahovi Breivikovi.

Student střední školy pak v květnu letošního roku požadoval v jednom ze sídlišť v Olomouci přestěhování dětského hřiště. Na zídku areálu hřiště napsal, že nedojde-li k přesunu hřiště do určitého data, zavraždí náhodné dítě stejně jako Andres Breivik. Mladíkovi vadil hluk z hřiště při studiu. Policie ho začala stíhat za poškozování cizí věci a vydírání.

Pravicový extremista Breivik loni 22. července na ostrově Utöya postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže poté, co pumovým výbuchem v Oslu připravil o život osm lidí. 24. srpna má nad Breivikem padnout rozsudek.