Soud potvrdil Kužela rozhodcem v kauze Diag Human

Praha - Odvolací soud v Praze potvrdil jmenování šéfa Hospodářské komory Petra Kužela rozhodcem v kauze Diag Human. Verdikt je pravomocný, lze se proti němu dovolat k Nejvyššímu soudu. Firma Diag Human má podle rozhodčího nálezu z roku 2008 dostat od státu přes osm miliard korun za překažený obchod s krevní plazmou. Právě Kužel má být jedním ze třích arbitrů, kteří mají rozhodčí nález přezkoumat. Spor s Diagem se táhne roky.

Diag Human u soudu napadl jak způsob, jakým byl Kužel jako rozhodce v celé kauze jmenován, tak i jeho osobu, respektive členství v ODS, což podle Diagu znemožňuje nezávislé rozhodování. Vrchní soud ale tyto námitky označil za nedůvodné; schopnost Kužela vykonávat funkci soudce nebyla podle soudu vyvrácena ani zpochybněna. Diag Human považuje české soudy za zaujaté a proti jejich rozhodování se chce bránit ve Štrasburku. Odmítá i jmenování Kužela. Na pozici arbitra Kužela navrhla ČR.

V přezkumném senátu je nesporně pouze Milan Kindl

V přezkumném senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný ČR, jeden firmou a jeden soudem. V listopadu 2008 byli určeni tito rozhodci - tehdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl za stát, švýcarský právník Damian Della Ca za Diag Human a Kužel jmenovaný Obvodním soudem pro Prahu 6. V současnosti ale zůstává jediným nesporným arbitrem Kindl.

S prezidentem Hospodářské komory totiž nesouhlasil Diag Human a Nejvyšší soud vyhověl jeho stížnosti. Uvedl, že o návrhu na ustavení Kužela rozhodcem má znovu rozhodnout pražský městský soud. Kvůli pochybám o nezaujatosti ostatních arbitrů opustil senát v březnu 2010 i Della Ca, firma na jeho místo jmenovala jeho krajana Maxe Baumanna.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podle soudů ale Baumann není platně jmenovaným členem senátu. Rozhodčí smlouva totiž údajně neupravuje možnost dodatečně ustavit rozhodce jednou stranou poté, co sám rezignoval. Firma se prý měla obrátit na soud, což neučinila. Soud letos naopak jmenoval na návrh ČR dalším arbitrem ekonoma Jiřího Schwarze. Verdikt zatím není pravomocný, protože se proti němu firma také odvolala.

Česko a Diag Human se spolu zatím také neshodly na tom, zda by se rozhodčí nález z roku 2008 měl vůbec přezkoumávat. Firma tvrdí, že je toto rozhodnutí již pravomocné, protože se za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc. Chce proto vyplatit přiznanou částku, která podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Jana Kalvody již činí více než deset miliard korun. Česko nesouhlasí, spor prý zatím uzavřen není.