Nekonečný příběh H-Systemu: Další desítky rodin mohou přijít o bydlení

Horoměřice - Jeden z někdejších klientů H-Systemu Jaroslav Sýkora, který se pro svou rodinu rozhodl dostavět jednu z hrubých staveb v horoměřickém areálu, přišel o střechu nad hlavou. Správkyně konkurzní podstaty prodala v dražbě dům, do kterého investoval zhruba šest a půl milonu korun, firmě obchodující s nemovitostmi. Stejný osud nyní hrozí dalším 55 rodinám. Kauzou se zabývala reportérka z Reportérů ČT Jana Neumannová.

Po krachu H-Systemu se Stavební bytové družstvo Svatopluk rozhodlo pro další dostavbu a učinilo dohodu s konkurzním správcem. Podle ní lidé mohli domy dostavět a vyplatit se částkou, kterou do projektu investoval H-System. V případě pana Sýkory to mělo být 440 tisíc korun. Tehdejší správce konkurzní podstaty byl ale odvolán a jeho nástupkyně tuto dohodu neuznala. Vyslala dalšího odhadce, jenž domy ocenil mnohem vyšší částkou. Než se panu Sýkorovi podařilo dát peníze dohromady, správkyně konkurzní podstaty dům prodala jinému zájemci.

Podobný osud může potkat i dalších padesát pět rodin. Tyto domy chce správkyně konkurzní podstaty prodat za tržní cenu bez ohledu na to, že do nich místní lidé investovali desítky milionů korun. Dražba jejich domů již měla proběhnout, byla ale zrušena. Dražební vyhláška, obsahující popis všech nemovitostí, jejich obyvatele šokovala. Je v ní zahrnuto všechno vybavení a sítě, jež do domů na vlastní náklady dokupovali. Zatím nepravomocně soud dokonce rozhodl o tom, že by měli domy vyklidit.

Jaroslav Sýkora
Zdroj: ČT24/Reportéři ČT

Mluvčí SBD Svatopluk Martin Junek:

„Buď tedy současní obyvatelé musí znovu zaplatit nehorázné peníze za odkup svých domů, nebo zvítězí spekulanti za cenu, která pokryje sotva polovinu tržní hodnoty domů.“

Dostavět, či nedostavět?

Celý spor se nyní zaobírá otázkou, zda bylo či nebylo legální domy spadlé do konkurzu dostavět. Podle nezávislé právničky oslovené Reportéry ČT Miroslavy Hustákové obyvatelé domů učinili neuvážené rozhodnutí. „Dopis, který správce poslal 7. června 1999 SBD Svatopluk, je podle mého názoru spíše takový úvodní názor na to, jak by se ta problematika mohla řešit. Je to velmi slabý instrument na to, aby se dnes po správkyni konkurzní podstaty dožadovali vrácení investic,“ uvedla právnička.

Falešný lékař z Ruska (zdroj: ČT24)

Kratší konec provazu

Promlčecí lhůta v tomto případě činí pouhé tři roky. V případě, že by správkyně námitku promlčení využila a nebyl nalezen žádný titul pro plnění, investice budou promlčeny. Lidé v horoměřickém areálu by tak tahali, jak se říká, za kratší konec provazu. Mluvčí družstva Svalopluk Martin Junek varoval, že pokud by domy v dražbě získal spekulant, mohl by jejich obyvatele například vydírat přemrštěným nájemným.

V nedalekých Velkých Přílepech, kde družstvo Svatopluk po H-Systemu stejně jako v Horoměřicích dostavovalo, měli podle portálu Novinky.cz lidé větší štěstí. Do konce loňského roku všichni tamní obyvatelé své nemovitosti odkoupili, sice v ceně nových a vyšších odhadů, zato zohledňujících jejich investice do výstavby domů.

V kauze H-System přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. Velký projekt výstavby rodinných domů za lidové ceny v roce 1997 zkrachoval a hlavní představitel firmy Petr Smetka skončil na 12 let ve vězení. Klienti H-Systemu zatím dostali kolem sedmi procent ze svých pohledávek.

Vydáno pod