Klausem omilostněná šéfka univerzity znovu obviněna, škola ji brání

Praha – Detektivové protikorupční policie před měsícem znovu obvinili zakladatelku a šéfku soukromé Metropolitní univerzity Praha (MUP) Annu Benešovou, kterou loni v únoru tehdejší prezident Václav Klaus omilostnil od dvouleté podmínky za korupci a zpronevěru peněz školy. Jak informoval deník Právo, Benešová nyní čelí obvinění z podvodu kvůli dvoumilionové zakázce z roku 2008. Vedení a správní rada školy ale obvinění ředitelky považují za absurdní, vykonstruované a účelové.

Klausova milost pro Benešovou vyvolala pochybnosti, neboť zakladatelka Metropolitní univerzity měla údajně dobré vztahy s prezidentovou manželkou Livií. Omilostněná Benešová to ale popřela, podle jejích slov se s Klausovou viděla jen několikrát v životě na společenských akcích.

Spolu s Benešovou jsou podle Práva pro stejný trestný čin stíháni také šéf správní rady školy Petr Haluza a žena, která měla zmíněné dva miliony od školy dostat.

Livia Klausová na Slovensku
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

„Mohu potvrdit, že v minulých dnech bylo v souvislosti s Metropolitní univerzitou Praha zahájeno stíhání tří osob pro trestný čin podvodu. Bližší informace vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme poskytovat,“ sdělil Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Nevíme, v čem policie ten podvod spatřuje,“ řekla deníku sama Benešová. Detektivové ji prý viní z toho, že měla oklamat správní radu školy nepřesnou informací o zakázce na vybavení budovy, policii se prý nelíbí především výše částky, která byla vyplacena. Benešová ale odmítá, že by šlo o podvodné jednání.

Absurdní, tvrdí vedení školy

Vedení univerzity tvrdí, že musela škola zajistit pro zhruba 2 tisíce nově přijatých studentů prostory pro výuku v objektu v Dubečské ulici v Praze 10, proto uzavřela smlouvu ve výši dvou milionů korun na vybavení. Cenu prý zainteresované strany považovaly za obvyklou, navíc uvedené peníze řádně vyúčtovaly a zdanily, přičemž škola s dvoumilionovou částkou ve svém rozpočtu počítala.

Anna Benešová
Zdroj: ČT24

„Vyplacení 2 milionů korun na základě uzavřené smlouvy o zajištění materiálních předpokladů výuky bylo pro školu nejlevnějším, nejjednodušším a nejrychlejším řešením nastalé situace,“ uvedlo vedení a správní rada školy ve svém prohlášení. Podle nich univerzitě žádná škoda nevznikla a zahájení trestního stíhání pro skutek, který měl poškodit univerzitu, i když o něm škola od počátku věděla a rozhodly o něm všechny její vrcholné orgány, je absurdní.