Reportéři ČT: Kam se podělo 120 milionů ze severočeského zdravotnictví?

Praha - Před půl rokem Česká televize upozornila na podezřelý byznys, který proběhl v režii krajských politiků v Ústí nad Labem. Ti se rozhodli vybavit pět krajských nemocnic moderní technikou za skoro půl miliardy korun. Problém je, že některé přístroje jsou až dvojnásobně předražené, takže se celá zakázka dala pořídit mnohem levněji. Reportéři ČT nyní získali předběžné výsledky nezávislého auditu, který tyto závěry potvrzuje. Chování odpovědných radních se ovšem ani trochu nezměnilo. V lepším případě před kamerou utíkají, v horším ji ošklivě napadají.

Akciovou společnost Krajská zdravotní a. s. založili radní Ústeckého kraje a integrovali do ní pět krajských nemocnic. Z fondů EU pak na jejich modernizaci dostali 420 milionů korun. Společnost přístroje nakoupila, jenže dráž, než musela. Pánové odpovědní za management (a tedy i za nákup těchto předražených přístrojů) Petr Benda (ČSSD), předseda představenstva, René Budjač (ODS), místopředseda představenstva, nebo poslanec Jiří Šulc (ODS), předseda Regionální rady soudržnosti Severozápad, soudržně ignorují otázky novinářů, nestydatě vymýšlí nesmyslné výmluvy, které uráží každého alespoň průměrně inteligentního člověka, nebo dokonce zbaběle infantilně utíkají, přičemž k případu by se alespoň z obyčejné lidské slušnosti vyjádřit měli. Toto chování je přinejmenším podezřelé.

Na druhé straně zde stojí odborníci z řad lékařů, kteří na podezřelé zakázky upozornili. MUDr. Alena Dernerová byla již dříve dokonce za tento čin „odměněna“ vyhazovem. Problém spočívá v tom, že přístroje nejsou nakupovány přímo od dodavatele, ale přes kompletátorskou firmu, tedy přes prostředníka. U menších přístrojů jde o desítky, maximálně stovky tisíc, v případě drahých zařízení, jako jsou rentgeny a přístroje CT, jde o miliony. Podobnou magnetickou rezonanci, kterou má Nemocnice Na Homolce za necelých 26 milionů korun, pořídila Krajská zdravotní za 48 milionů. Doktorka Dernerová už na nevýhodný nákup upozornila ministerstvo financí, protikorupční službu v Bruselu i poslance z Kontrolního výboru Parlamentu. Případem se dnes zabývá protikorupční policie.

Život uprostřed golfového pole (zdroj: ČT24)

Soutěž jako v Kocourkově: žádná totiž neexistuje

Jak je ale možné, že ve veřejné soutěži nebyla získána nejlepší cena? Krajská zdravotní do soutěže o 420milionovou zakázku stanovila tak tvrdé požadavky, že ji mohly splnit jen dvě největší dodavatelské firmy na trhu, a to jen za předpokladu, že se spojí dohromady. Vzniklo tak sdružení Hospimed Puroklima. Sdružení bylo opravdu jediným účastníkem soutěže a zakázku na vybavení krajských nemocnic za 420 milionů dostalo. Jde zde tedy ještě o soutěž?

Pátrání po tom, kdo ceny za vybavení nemocnic stanovoval, nebylo složité. Projektové firmy, které pro Krajskou zdravotní zpracovávaly žádosti o dotaci, přiznaly, že se finanční stránkou nezabývaly, že jim ceny za vybavení nemocnic nadiktovala sama Krajská zdravotní.

MUDr. Dernerová:

„Máme tady sumu peněz, 420 milionů korun, a z této sumy je uloupnuto 120 milionů korun. Za těch 120 milionů korun jsme mohli nakoupit více zdravotnické techniky nebo vybavit další nemocnici. Kde jsou ty peníze? Jak je to možné? Třetí bod – kontrola – kde máme kontrolu v České republice? Kontrola v České republice je nulová, handicapovaná, minimální nebo nechce být provedena. Jediná kontrola v rámci národních operačních programů je Úřad regionální rady.“

Podle policie je právě Úřad regionální rady ten subjekt, který měl dotaci ohlídat. Reportéři ČT zjistili, že expertem na ministerstvu zdravotnictví, který Úřadu regionální rady potvrdil, že jsou ceny přístrojů v místě a čase obvyklé, měl být jistý pan Kot. Podle mluvčí ÚRR však jeho „expertiza“ spočívala v seznamu cen staženém z internetu.

Ministerstvo financí si proto zadalo nezávislý audit. Je těsně před dokončením. Dílčí výsledky už ale Reportéři ČT získali. Pro auditory dělá speciální expertizu cen Dr. Poušek a jeho tým z ČVUT. Tři čtvrtě roku kontrolovali ceny přístrojů, kterými byly severočeské nemocnice vybaveny. „Co se týče přístrojů, které byly nakupovány Krajskou zdravotní, tak jsme na základě informací, jež jsme získali z veřejných zdrojů, porovnávali ceny s běžnými nebo s ostatními cenami nákupů v České republice. Samozřejmě je potřeba sledovat i časový faktor, takže jsme ho tam zohledňovali a snažili jsme se stanovit tržní cenu v dané době,“ vysvětlil ČT postup Poušek.

Stanovisko odborníka: Mohlo se ušetřit 31 milionů

Závěr vyšel poměrně jednoduchý. Cena, za kterou byla pořízena magnetická rezonance v Ústí nad Labem, převyšuje průměrnou hodnotu na trhu cca o 80 %. Další přístroj, který byl zkoumán, byl CT - tam byl nákup proveden cca za 16 milionů a průměrná tržní hodnota je 9 milionů, to znamená, že navýšení ceny je opět okolo 80 %. Rentgenologické přístroje za 14 milionů překračují průměrnou tržní hodnotu cca o 50 %. Dále z šetření vyšlo, že suma, kterou bylo možno ušetřit oproti průměrné tržní hodnotě, je cca 31 milionů.

S těmito výsledky se Reportéři ČT vydali na krajské zastupitelstvo. Zde s námi jako vždy ze známého trojlístku nikdo nechtěl mluvit. Lidé, kteří za nevýhodné nákupy mohou, nezaplatí nic. Krajská zdravotní totiž už dlouho platí svému vedení pojistku. To kdyby náhodou manažersky selhalo.