Vyvadil: Na Ukrajině bojují dvě povstalecké skupiny, Putin o ni nemá zájem

Praha – Na Ukrajině válčí dvě skupiny povstalců a země spěje ke kolapsu, kterému Západ nedokáže zabránit. Je o tom přesvědčen host Interview ČT24 Jiří Vyvadil (ČSSD), zakladatel sdružení Přátelé Ruska v České republice, který kritizuje postoje vrcholných českých politiků a mediální zpravodajství o ukrajinské krizi. Ruský prezident Vladimir Putin podle Vyvadila o žádnou část Ukrajiny v jejím současném stavu nemá zájem. Vyvadilovo hodnocení ukrajinské krize ale jeho mateřská strana ČSSD odmítá.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Počátek nynější krize na Ukrajině vidí někdejší senátor za Sokolov v sérii protestů Euromajdan, které vypukly loni v listopadu a trvaly do letošního února. „Mimo jiné tam nepochybně byly sociální otázky, demokratické otázky, ale celý problém je, že to podchytil fašistický Pravý sektor. Všechno dostalo formu násilného převratu,“ uvedl Jiří Vyvadil. Současně ale míní, že násilí rozpoutal Západ – Evropská unie a Spojené státy americké: „Od prvního okamžiku tam byli ministři zahraničních věcí, kteří chodili v čele demonstrantů proti prezidentu spojeneckého státu. Garantuji, že se toto nestalo nikde ve světě.“

Vliv Spojených států je podle Vyvadila zřejmý z toho, že v době Olympijských her v Soči, kdy původní protesty proti ukrajinskému prezidentu Viktoru Janukovyčovi eskalovaly v násilné pouliční boje, operovaly v Černém moři dvě americké válečné lodě. „Američani věděli, že to vypukne, a také to platili,“ podotkl.

Události, během nichž z Kyjeva uprchl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, země ztratila poloostrov Krym a v současnosti vyhlásili povstalci ve východních regionech nezávislost, považuje Jiří Vyvadil za důsledek mocenského soupeření Evropské unie s Ruskem. „Na počátku byl zájem Západu i Ruska z hlediska Ukrajiny jako výhodného celku buď do Evropské unie, anebo do Euroasijské unie. Dnes o to Rusko už nemůže mít zájem, protože Ukrajina je nepotřebný, nepoužitelný subjekt, který bude rozvrácen, a nikdo to nezaplatí,“ popsal Vyvadil.

Jiří Vyvadil v Interview ČT24:

„Pravidla byla rozbita Majdanem, vůbec neplatí, ale dokonané skutky stav přetváří. Ukrajina už nikdy nebude obsahovat ty dvě velké oblasti na východě a mimo vší pochybnost se rozpadne. Bude to krvavé, bude to řež a způsobil to Západ.“

Vyvadil: Scénář je jasný. Ukrajina se rozpadne

Výsledek bojů na Ukrajině je podle Vyvadila zřejmý – země se rozpadne: „Ukrajina se rozdělí, bude tam občanská válka, poteče tam krev.“ Podotkl, že na Ukrajině neplatí žádná pravidla a bojují na jedné straně povstalci proti původnímu Janukovyčovu režimu a proti nim proruští vzbouřenci. „Jedni se chovají naprosto stejně jako druzí, metody Majdanu se přesunuly na východ, čili naprosto všichni jednají v pořádku,“ řekl Vyvadil. Referendum, po kterém vyhlásil východ Ukrajiny samostatnost, přitom bylo z hlediska mezinárodního práva v pořádku, míní advokát Jiří Vyvadil: „Když se diskutovalo o Kosovu, zda to bylo legální, mezinárodní soud řekl: Pro účely mezinárodního práva je zcela nepodstatné, jak rozhodují vnitrostátní předpisy. Takže musím říct, že si myslím, že to může být legální z hlediska mezinárodního práva.“ Dodal, že formální uznání východoukrajinské Doněcké lidové republiky je ovšem záležitostí každého státu.

Bez ohledu na to, kolik ukrajinské krve bude prolito, už nyní považuje Jiří Vyvadil situaci v zemi za porážku Západu. „Putin dostal to, co potřeboval, teď milostivě řekne: Tak si vezměte Ukrajinu – tuto Ukrajinu, rozvrácenou, sociálně zničenou, nacionalisticky rozdělenou,“ naznačil Vyvadil. Evropská unie by podle něj přitom ještě mohla občanské válce zabránit, kdyby donutila Kyjev k jednání s východoukrajinskými povstalci.

Jiří Vyvadil kvůli postoji k ukrajinské krizi kritizoval české politiky včetně prezidenta Miloše Zemana, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a jeho předchůdce Karla Schwarzenberga. Je současně přesvědčen, že zpravodajská média vytvářejí nepravdivý obraz situace v zemi. „To je goebelovská a husákovská propaganda,“ napsal v březnu na facebooku. Jménem sdružení Přátelé Ruska v České republice v dopise ruskému velvyslanci Sergeji Kiselevovi podpořil ruské zabrání Krymu a prezidenta Janukovyče.

Sám Vyvadil ale také čelí kritice i odsouzení. „Je to takový neposeda, naprosto irelevantní člověk, který v sociální demokracii už dávno nic neznamená. Je to naprosto pod úroveň se k němu vyjadřovat,“ uvedl pro Respekt vedoucí politicko-analytické sekce ČSSD a poradce premiéra Oto Novotný.