Granty na výzkum Šumavy jsou podle senátora nepřiměřené. Vědci ho žalují

Praha – Spory o Šumavu bude opět řešit soud. Kvůli výrokům senátora Jana Veleby (SPO) podali tři vědci žalobu. Veleba řekl, že jsou vědecké granty týkající se šumavského výzkumu nestandardně vysoké a že „motivací přírodovědců, kteří se angažují ve prospěch zachování šumavské divočiny, jsou peníze, docentury a profesury“. Vědci požádali senátora o omluvu, ten to odmítl. Obrátili se proto na soud.

Jan Veleba se dostal do osobního sporu s vědci v rámci výměny názorů na ochranu šumavské přírody. Patří k zastáncům návrhu zákona o NP Šumava, který experti kritizují jako normu, která příliš ustupuje obcím a developerům na úkor šumavské přírody a divočiny. Na Velebovo prohlášení, že jde přírodovědcům hlavně o peníze a tituly, zareagovala trojice kritiků senátního návrhu zákona žalobou.

Předseda Stínové vědecké rady NP Šumava a pracovník Akademie věd Jakub Hruška a Pavel Kindlmann a Hana Šantrůčková z Přírodovědeckých fakult UK a Jihočeské univerzity žádají, aby se senátor omluvil, ten to však učinit nechce. Naopak bude usilovat o to, aby hospodárnost projektů prošetřil NKÚ. „Do grantů jdou tak vysoké prostředky, že by se o tom mělo veřejně mluvit. Měla by nějaká instituce prověřit, jestli s penězi není nehospodárně nakládáno,“ řekl Jan Veleba. Pavel Kindlmann se však domnívá, že vědci jsou Velebovi spíš nepohodlní proto, že zveřejňují argumenty ve prospěch ochrany přírody. Veleba se je prý snaží v očích veřejnosti očernit. To však Veleba odmítá. Jak uvedl, uvítal by, kdyby se s ním vědci setkali, doposud jej prý ale osobně nekontaktovali.

Bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba se stal novým předsedou Strany práv občanů.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Vědci zpochybnili, že by granty byly nadstandardně vysoké. Jejich právní zástupce Miloš Tuháček upozornil, že na nich pracují jako zaměstnanci ústavů a vysokých škol, do kterých také jdou celkové příjmy. „Výsledky grantů podléhají přísné kontrole kvality a efektivity vynaložených prostředků. Navíc většina grantů, které senátor Veleba uvádí, nemá se Šumavou ani kůrovcem nic společného a své tituly získali moji klienti za výzkumy, jež se Šumavy naprosto netýkaly,“ shrnul právník.

Veleba přesto označil žalobu za zastrašování. „Ani jednoho z vědců neznám. Nikdy jsme spolu nemluvili. Nikdy jsem jejich jméno nepoužil. Nevím, co tím sledují,“ podotkl senátor. Dodal, že má jako senátor imunitu.