Na výběru kandidátů do voleb se chtějí podílet všichni členové ČSSD

Praha – Většina straníků sociální demokracie si přeje změnu stanov. To ukázalo první vnitrostranické referendum, které by mohlo výrazně proměnit podobu nejsilnější vládní strany. Sociální demokraté chtějí v budoucnu své kandidáty do voleb vybírat za účasti všech straníků nejen vedení strany. Kromě toho se vyslovili pro zavedení kvót pro ženy a omezení kumulace funkcí. V hlasování se vyslovilo 52,19 procent členů strany, výsledky jsou proto závazné. ČSSD by tedy podle něj v roce 2015 měla změnit své stanovy.

„Pro hlasovalo 88,76 procenta, proti bylo 11,24 procenta,“ oznamovala odpovědi na otázku, jestli mají o kandidátkách rozhodovat místo vedení strany všichni členové, předsedkyně komise pro referendum Monika Hermanová. Dodnes totiž rozhoduje pouze vedení strany. Členská základna hlasovala celkem o třech otázkách. Jedna z nich se týkala většího zastoupení žen na sněmovních a krajských kandidátkách (alespoň 40 procent). V této otázce se ke stanovení minimálního zastoupení žen přiklonila těsná většina - 51,79 procenta respondentů.

V otázce, zda by měla ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace veřejných funkcí, byl výsledek jasný: pro se vyslovilo 92,51 procenta hlasujících straníků, proti 7,49. Podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky se problém týká politiků, kteří berou za výkon veřejné funkce více platů najednou. Marcel Chládek a Jiří Dienstbier jsou sice ministři a zároveň senátoři, Sobotka ale upozornil, že pobírají pouze jeden plat a v tom problém nevidí.

„Na úvod chci připomenout, že se jednalo o první skutečně velké referendum v politické straně, které bylo v ČR v novodobé historii zrealizováno,“ řekl předseda strany při představování výsledků. „Třikrát ano je dobrá zpráva pro sociální demokracii,“ dodal. Už dopoledne si většinovou účast v referendu pochvaloval, považuje ji za velký úspěch a poděkoval za ni všem straníkům.

Celkem hlasovalo 11 783 členů strany z celkových 22 577, tedy 52,19 procenta. Podle analytika Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka je to vzhledem k ročnímu období a častém vnímání ČSSD jako „mrtvé strany“ nečekané množství. „Myslím, že při jednání o služebním zákonu ztratila sociální demokracie hodně krve, musela asi ze spousty věcí ustoupit. Takové referendum jí může naopak čerstvou krev přivést,“ řekl Jelínek v Událostech, komentářích.

Špidla: Pozice předsedy strany se po referendu jasně posílila

Stejně jako většina spolustraníků hlasoval i bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla. Výsledky referenda označil v Interview ČT24 za zlomový moment pro ČSSD mimo jiné proto, že byla poprvé oslovena celá členská základna. Podle Špidly se referendem jasně posílila i pozice současného vedení strany, které mělo politickou odvahu do hlasování jít. Od výsledků si nyní slibuje hlavně radikální změnu v sestavování kandidátek. Odpadnou podle něj i dosavadní půtky uvnitř strany: „K politickému vlivu se dostanou noví lidé, nové talenty. Každý se bude moci vyjádřit, odpadne obava, že docházelo k manipulaci.“

U dvou otázek Špidla očekával, že projdou. Překvapilo ho jen, že dostaly tak vysokou podporu. Nejvíce ho ale udivilo, že straníci dali zelenou i kvótám pro ženy. „Otázka zastoupení žen, kde jsem velmi hluboce přesvědčen, že je to potřeba, byla v sociální demokracii vždy velmi diskutovaná,“ podotkl. O tom, že má ČSSD dostatek žen, které budou ochotné jít do politiky, podle svých slov vůbec nepochybuje. „To, že ženy nepronikají do politiky, je dáno tím, že náš politický prostor je konzervativní a nedává jim dost možností. Současně tím, jak je politika organizovaná, je to pro ženy těžší než pro muže,“ dodal.

Členové ČSSD v referendu odpovídali na tři otázky:

  1. Souhlasím s tím, aby podle stanov ČSSD o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu?
  2. Souhlasím s tím, aby podle stanov alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny tvořily osoby opačného pohlaví?
  3. Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí?

S větší mírou zapojení členů počítají i další strany

Sobotka je přesvědčen, že výsledky referenda v ČSSD ovlivní vývoj i ve všech ostatních politických stranách. „Začnou například přemýšlet o tom, že změní systém výběru kandidátů,“ řekl v Událostech ČT. Například občanští demokraté se snaží více zapojit členskou základnu už nyní. Na mimořádný kongres v září tohoto roku mohou přijet všichni členové, nikoli pouze delegáti, jako tomu bylo dosud. ODS zvažuje rovněž změnu v pravidlech sestavování kandidátek.

Člensky nejsilnější politickou stranou je KSČM, která vydá ročně kolem 800 nových stranických legitimací. Ovšem věkový průměr členů je vysoký, zhruba 3 000 straníků komunisté za stejné období ztratí. „Připravujeme i univerzitu Jana Švermy pro mladší lidi, kteří by dostali vzdělání v tom, jak vést vnitrostranickou práci. Učíme je i různé věci, jako je ekonomie, filozofie, psychologie,“ přiblížil místopředseda strany Petr Šimůnek.

POČTY ČLENŮ VE VYBRANÝCH ČESKÝCH STRANÁCH:

  • KSČM - 50 353
  • KDU-ČSL - 28 594
  • ČSSD - 22 577
  • ODS - 18 013 ( ještě v roce 2010 měla 29 526 členů)
  • TOP 09 - 3 570
  • ANO 2011 - 1 529 (v roce 2013 měla 720 členů)
  • Strana zelených - 1 400
  • Strana svobodných občanů - 1 030
  • Česká pirátská strana - 382
  • Hnutí Úsvit - 9
Politolog Daniel Kroupa: 52 % není prohra, ani úspěch (zdroj: ČT24)