Epilepsie u dětí je relativně častá, mnohdy jde ale jen o jednorázový jev

Praha - Epilepsie je nejčastější chronickou nemocí českých dětí. Trápí 30 tisíc z nich. Mnohdy se projevuje už u kojenců a právě v jejich věku bývá hodně nebezpečná. Do svých patnácti let přitom prodělá aspoň jeden záchvat každé dvacáté dítě, ve čtyřiceti procentech případů ale jde o jednorázový jev. Děti ovšem ze všeho nejvíc trápí ne tak záchvaty samotné, jako spíš obava ze stigmatu mezi vrstevníky.

V Evropě epilepsií trpí dva miliony dětí. Jen v Česku je všech pacientů s touto nemocí na 100 tisíc. Záchvaty vznikají nejčastěji do tří let věku. U kojenců se přitom projevují neobvykle, a proto se nemoc tak těžko poznává. „Dítě se například schoulí do klubíčka, rozhodí ruce, může to vypadat jako úlek. Je to typ onemocnění, na který je potřeba dát velký pozor,“ upozornil dětský neurolog Pavel Kršek.

Někdy se ale stává, že epilepsie kolem puberty vymizí. Ačkoli ale nemoc postihuje jedno procento populace, do svých patnácti let prodělá aspoň jeden záchvat každé dvacáté dítě. „Existují katastroficky probíhající epilepsie, může ovlivnit vývoj dítěte, dokonce ho zastavit,“ podotkl místopředseda České ligy proti epilepsii Pavel Marusič.

Epileptický záchvat může vyprovokovat nevyspání

U čtyřiceti procent z nich se ale jedná o jednorázový jev, a nikoli chronickou epilepsii. „Největší procento provokačních faktorů je nevyspání - jakmile se dítě nevyspí, může to záchvaty vyprovokovat. Dalším provokačním faktorem může být hladovění a alkohol,“ doplňuje lékař Komárek.

EPILEPSIE: Nemoc, kterou může znát laická veřejnost také pod starším označením padoucnice, lékaři popisují jako záchvatovité onemocnění mozku; dochází při něm k mimořádně rychlému spojení desítek až stovek neuronů, jež v mozku způsobí silný výboj. „Extrémní výboj velké populace neuronů se může stát komukoli, bohužel určitá část populace je k tomu náchylnější – a to jsou pacienti s epilepsií,“ doplňuje Vladimír Komárek z motolské nemocnice.

Epilepsie postihuje častěji muže než ženy, potvrzují to i data VZP, která v roce 2012 hradila léčbu 27 204 mužům a 23 248 ženám, celkem 50 452 pacientům. U 75 procent všech nemocných epilepsií se první záchvat objevuje před dosažením 20 let věku.

Život epileptikům ztěžuje řada mýtů. Třeba že je to jen jedna nemoc, která se projevuje pouze křečí a pěnou u úst. Naopak dalším významným příznakem je zahleděnost nebo změna chování. Paradoxně nejnáročnější tak může být pro dítě s epilepsií psychologická rovina nemoci a obava ze stigmatu mezi vrstevníky.

Události: Epilepsie je nejčastější chronickou nemocí českých dětí (zdroj: ČT24)

Dobré vyhlídky má ale až 70 procent epileptiků, kteří pomocí léků mají záchvaty pod kontrolou. Při jejich užívání může žít většina z nich dlouhodobě bez záchvatů. „Pokud se dítě s epilepsií vyvíjí intelektově přiměřeně svému věku, není žádný důvod, aby bylo zařazeno do speciálních mateřských či základních škol,“ myslí si dětská neuroložka Klára Brožová z pražské Thomayerovy nemocnice.

Epilepsie postihuje zhruba jedno procento populace. Může být vrozená či získaná, například po úrazu, blokádě páteře, nádoru či infekci. Záchvaty mohou mít různé projevy - od lehkých mrákot a vrávorání až po ztrátu vědomí a svalové křeče postihující celé tělo.

Vydáno pod