Leteckou nákladní dopravu ovládá skrytý majitel. Je za tím Savov?

Praha/Londýn – Leteckou nákladní dopravu v České republice ovládá firma Skyport, jejíž skutečný majitel zůstává skryt. Oficiálně ji vlastní předlužená reklamní agentura z jihoanglického města Southampton, ovšem tam nemají o spojitosti s českou leteckou dopravou ani ponětí. Někdo si z nich udělal bílého koně bez jejich vědomí. Zjistili to reportéři ČT Michael Fiala a Jiří Hynek. Stát nákladní leteckou dopravu prodal už v roce 2007 neprůhledné firmě. Spekuluje se, že ji ovládá uprchlý český podnikatel František Savov.

V roce 2007 se ČSA potýkaly s vážnými ekonomickými problémy. Nejpozoruhodnější prodej při následném rozprodeji majetku aerolinek se týkal budovy Cargo terminálu na letišti v Praze-Ruzyni. Ta slouží jako přístav pro nákladní letadla, míří sem a odlétá odtud zboží z celého světa. V době protiteroristických opatření prodal státní podnik nepochopitelně strategický objekt firmě se skrytým investorem za tři čtvrtě miliardy.

Vláda buď neví, kdo jím je, nebo to jednoduše tají. V roce 2007 přitom nakupující firma sídlila v paneláku na pražském Barrandově, kde nebyl nikdo k zastižení. Podle novináře týdeníku Dotyk Jiřího Pšeničky, který se celou věcí zabýval, neměli politici a BIS tušení, kdo za firmou stojí. Něco podobného by se třeba ve Velké Británii nebo USA nemohlo stát.

Za nákladním terminálem stojí firma Skyport

Majitelem ruzyňského nákladního terminálu je skupina firem s názvem Skyport. Kromě nákladní dopravy pronajímá zasedací místnosti, kanceláře a sklady. Českým aeroliniím a dalším společnostem zajišťuje rovněž catering - dodává jídlo pro cestující. A podniká i mimo ČR - na slovenských letištích v Bratislavě, Košicích, Piešťanech a Popradu provozuje nákladní dopravu, odbavuje cestující a prodává letenky.

Podle obchodního rejstříku je majitelem české a slovenské Skyport firma, která se jmenuje Skyport Group (UK) a sídlí v Londýně. Ani ta ale ještě není konečným majitelem. Tím je až firma Laemco z britského Southamptonu, která se zabývá reklamou. Pozoruhodný je fakt, že její dluhy výrazně převyšují její majetek.

Papírový majitel o firmě nikdy neslyšel

Reportér Jiří Hynek našel jediného vlastníka firmy, sedmačtyřicetiletého Josepha Tiernyho. Z jejich rozhovoru vyšlo najevo, že Brit nemá o spojení s majetkem v České republice nejmenší tušení, nebo to alespoň tvrdí. „V Česku nic nemám, nikdy jsem tam nebyl, česky nemluvím,“ prohlásil Tierny. O názvu Skyport podle svých slov nikdy neslyšel.

Další kauza Františka Savova? (zdroj: ČT24)

Ať už o tom ví, nebo ne, stal se Joseph Tierny bílým koněm – je zapsán v rejstříku jako vlastník obchodního subjektu, jehož majitelem je však ve skutečnosti někdo jiný. V ČSA nemají tušení, s kým obchodují, konečný vlastník je vlastně nezajímá. Firma působí i na Slovensku, tamní ministerstvo ale nemá kompetence ani kapacity zkoumat vlastníka.

Pro Kalouska je důležité, že firma měla prověrku. NBÚ ji ale nikdy nevydal

Nákladní terminál před sedmi lety prodávalo ministerstvo financí, v křesle tehdy seděl Miroslav Kalousek. Také on tvrdí, že nemá ponětí o tom, kdo vlastně letištní náklad koupil. „Nevím, opravdu, nejsem zpravodajec. Byl jsem ministr financí, ČSA to prodaly podle zákona a dodržely při tom přesně zákon. Ministrovi financí nepřísluší chodit nad rámec zákona,“ řekl na dotaz Reportérů ČT. Za klíčovou považuje skutečnost, zda firma podnikající na letišti má bezpečnostní prověrku, nikoli jméno majitele.

Přichází ale kámen úrazu. Reportéři ČT zjišťovali, jak může dostat prověrku firma s nejasným majitelem. Mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý jim potvrdil, že „uvedené společnosti (…) nikdy nebyly držiteli osvědčení podnikatele (tzv. prověrka)“.

Podle novináře Jiřího Pšeničky skupinu Skyport ovládá kontroverzní podnikatel František Savov, který se proti tvrzení nijak neohradil. Podnikatel je znám jako majitel vydavatelství Mladá fronta, v němž vychází deník E15 nebo týdeník Euro. „Nepochybně pan Savov v určitém okamžiku byl a nevím, zda nadále je, majitelem nákladní letecké dopravy na pražském ruzyňském letišti,“ tvrdí Jiří Pšenička z tabletového týdeníku Dotyk. V nedávném rozhovoru s Jiřím Hynkem Savov přiznal, že na koupi firmy poskytl finance. Ovšem nemá prý tušení, kdo ji vlastní a kde tato firma reálně sídlí.

  • Britské soudy v současnosti rozhodují, zda Františka Savova předají českým úřadům. V ČR je totiž podnikatel stíhán s dalšími 10 podezřelými za údajné krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločinu legalizace výnosu z trestné činnosti. Skupina podnikatelů kolem Savova měla podle policie připravit stát na daních o 780 milionů korun.