Po krajských volbách sčítá ztráty nejen ČSSD. Komunisté přišli o více než polovinu mandátů

Krajské volby letos přinesly výrazné přepisování politické mapy podobné oranžové vlně v roce 2008. ANO ve své krajské premiéře zvítězilo v devíti regionech. Viditelně tím ubralo ČSSD, ale mezi poraženými jsou i komunisté, kteří ztratili více než polovinu svých dosavadních mandátů.

Komunisté jsou v absolutních číslech hlavním poraženým letošních krajských voleb. Zatímco před čtyřmi roky dosáhli na 182 mandátů, dvě krajská vítězství a v konečném výsledku i jeden hejtmanský post v Ústeckém kraji, letos se žádný kraj nezačervenal. V zastupitelstvech zasedne o téměř sto komunistických politiků méně.

Předseda strany Vojtěch Filip už prohlásil, že bude chtít po krajských konferencích, aby vyvodily politickou zodpovědnost tam, kde mohli komunisté získat lepší výsledek.

Podle poslance KSČM Pavla Kováčika hnutí ANO uplatnilo ve volbách „válcovací taktiku“, která komunisty připravila o část voličů. „Poučíme se z taktiky a ze strategie vítěze. Pro příští bitvy je to pro nás velmi užitečné,“ řekl. Podle něj výsledky voleb souvisí s množstvím peněz vložených do kampaně a s viditelností kandidátů na billboardech. Podotkl také, že volby nerozhodla krajská, ale celostátní témata.

Na prvních dvou místech vládní strany, ANO z toho ale těží víc

O osmdesát mandátů chudší budou i sociální demokraté. Už dopředu průzkumy naznačovaly a analytici odhadovali, že letošní krajské volby nebudou tradičním střetem opozičních stran s vládními, ale že půjde o to, která z vládních stran získá na svoji stranu víc voličů.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že krajské volby nebyly referendem o vládě, protože na prvních dvou místech skončily vládní strany. Na druhou stranu, v tomto střetu utrpěli právě politici Lidového domu, protože hnutí ANO považované za vítěze těchto voleb, bude disponovat skoro o polovinu větším počtem mandátů než sociální demokraté. Hnutí ANO přitom neobhajovalo žádný mandát.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ani jeden z předsedů koaličních stran ale zatím nepředpokládá, že by se výsledek krajských voleb nějak podepsal na současném vládnutí na celostátní úrovni. „Nedomnívám se, že by výsledek krajských voleb měl rozkolísat stabilitu vlády,“ řekl Sobotka.

Z tradičních velkých stran bude muset počítat s menším zastoupením ODS, byť její předseda Petr Fiala současnou situaci pokládá za jednu z etap svého plánu „resuscitace“ ODS, jejího oživení a vrácení do pozic silné politické strany. Po pádu Nečasovy vlády v roce 2013 a s předčasnými sněmovními volbami se voliči od občanských demokratů odvrátili. Po letošních krajských volbách disponují čtvrtým nejsilnějším mandátem, přesto výsledek bude o 26 křesel slabší. Ve sněmovních volbách ale zaznamenali výraznější propad.

Vedle ANO patří statisticky k nejvýraznějším skokanům Tomio Okamura, jehož Svoboda a přímá demokracie šla ve většině případů do voleb v koalici se Stranou práv občanů. Připsali si třicet mandátů. 

„Musíme si uvědomit, že naše hnutí existuje pouhých 14 měsíců, proto je to de facto historický rekord vůbec v České republice,“ prohlásil Okamura. Na druhou stranu jeho bývalé hnutí Úsvit zřejmě vyjde naprázdno.

O úspěchu pak hovoří i Petr Gazdík za Starosty a nezávislé. Interpretace dat je v tomto případě komplikovanější, než by první pohled na tabulku mohl vypovídat. Před čtyřmi roky šlo uskupení Starostové a nezávislí v koalici s TOP 09 a napříč kraji získali 44 mandátů. Letos šla obě uskupení ve většině případů rozděleně. TOP 09 tak získala 12 mandátů. STAN získal 24 mandátů. To je ale jenom za tři kraje, k tomu je třeba připočíst ještě dílčí výsledky v koalicích. Polepšili i Starostové pro Liberecký kraj, kteří uhájili kraj na severu Čech a přidali pět mandátů navíc. „Starostové a nezávislí společně s partnery v jednotlivých krajích získali 9,7 procent celostátně,“ prohlásil Gazdík.