Vaří i uklízí. Google představil nového robota. Učí se rychle a zvládne skoro všechno

Společnost Google vytvořila relativně levný stroj vybavený umělou inteligencí. Umí se s pomocí člověka naučit obrovské množství činností, které souvisejí s běžným chodem domácnosti.

Společnost Google na začátku ledna letošního roku představila odborné veřejnosti nového robota, na němž několik let pracovala. Jeho základem je umělá inteligence, která se učí podobně jako lidé. Díky tomu zvládne vykonávat velmi obratně spoustu úkolů, jež si rychle osvojí. Včetně tak jemné mechaniky, jako je rozbalení bonbonu.

Robot se jmenuje ALOHA neboli „A Low-cost Open-source Hardware System for Bimanual Teleoperation“. Umí vařit, uklízet a napodobovat prakticky všechno, co umí normální člověk. Navíc je na poměry robotiky velice levný, skládá se z dílů, které se dají pořídit přibližně za 20–30 tisíc dolarů, v přepočtu asi půl milionu korun. Kromě Google DeepMind na něm pracovala i Stanfordova univerzita.

ALOHA je humanoidní robot vybavený dvěma končetinami, který může být na dálku ovládán uživatelem a samostatně vykonávat činnosti na základě učení se. Vědci představili jeho schopnosti ve videu, jež vydali na síti X. Ukazuje, jak snadno dokáže ALOHA běžné práce v kuchyni: hlavně vařit a servírovat na stůl.

Nahradí lidi?

Kromě toho si poradí (s lidskou pomocí) i s dalšími úkoly, které patří k běžné péči o domácnost, ale většina lidí si je moc neužívá – od praní prádla, vysávání, zalévání rostlin, nakládání a vyndávání prádla z pračky, až po obsluhu běžné kuchyňské elektroniky, jako je třeba kávovar nebo mikrovlnná trouba.

ALOHA je malý lehký robot, který se umí pohybovat podobnou rychlostí jako člověk a unese až stokilogramové závaží. Google ho navrhl a vyrobil tak, aby všechno na něm i v něm bylo otevřeným zdrojem; součástky se dají nejen koupit a objednat, ale také vytisknout na 3D tiskárně.

Učí se nápodobou. Nejprve úkol dělá lidský operátor, který ovládá paže robota. Když tuto operaci provede mockrát, stroj si zapamatuje, jak takové úkony vypadají a později je dokáže sám napodobit a vykonat už bez lidské pomoci. Dobře to ukazují videa na profilu společnosti.

Tento stroj se nabízí, po mnoha vylepšeních, jako pomocník například pro domovy s pečovatelskou službou, pro stárnoucí populace bohatých zemí a také pro nejrůznější výpomoc lidem s postižením.