Univerzita Karlova představila sadu pro diagnostiku covidu-19 i chřipky

Nové sady pro diagnostiku covidu-19 i chřipky typů A a B ve středu představili zástupci Univerzity Karlovy a spolupracujících společností. Kompletní testy budou dostupné na podzim, podle tvůrců mají zrychlit proces testování. O vývoji univerzita informovala poprvé už v srpnu.

Jednatel dceřiné společnosti UK GeneSpector Michal Pohludka uvedl, že by využití sady mohlo zvýšit současnou kapacitu laboratoří. Cena testu by podle zástupců univerzity neměla překročit 1200 korun. Nyní u PCR testu ministerstvo zdravotnictví stanovilo maximální cenu 1674 korun a 82 korun za odběr. Kompletní společný produkt pro testování na covid-19 i chřipku má být podle UK dostupný již v říjnu. 

Podle tvůrců bude celý proces od příchodu vzorku do laboratoře po získání výsledku v sérii po 94 vzorcích trvat méně než hodinu a půl. Už dříve univerzita uvedla, že standardní doba u PCR testu je nyní kolem dvou hodin.

Ohledně sady pro odběr výzkumníci upozornili na roztok, který virus inaktivuje a zároveň umožní bezpečné uchování vzorku při pokojové teplotě. Autor současné technologie Stanislav Kmoch z 1. lékařské fakulty UK uvedl, že roztok vznikal řadu let. Na jaře se ukázalo, že by mohl najít uplatnění i v testování covid-19.

Zkrácení procesů

Na odběrovou sadu navazuje izolační a detekční kit, kdy izolace virové RNA, tedy nejnáročnější krok v rámci testování, byla podle UK zkrácena pod deset minut. Tyto části pocházejí od spolupracujících firem.

Na vývoji testu spolupracoval Kmochův tým z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a firmy Generi Biotech, Spadia Lab a ZKV Career. Ty v srpnu založily novou dceřinou společnost UK GeneSpector. Ta bude dodávat právě nově vyvinuté testy.