Sklízení jablek nebo malování stěn. Vědci vyvinuli robotickou paži, která zvládá běžné činnosti

Tým expertů z kanadské Université de Sherbrooke ve spolupráci se společností Exonetik Inc sestrojil speciální robotickou paži. Zařízení dokáže například sklízet ovoce ze stromů či malovat stěny. Svůj objev vědci představili na serveru IEEE Spectrum.

Hydraulická končetina váží přibližně jako lidská. Má tři prsty, uzvedne pět kilogramů a pohybuje se o maximální rychlosti 3,4 metru za sekundu. 

Podobný typ zařízení by podle konstruktérů mohl v budoucnosti sloužit jako třetí ruka, která by člověku usnadnila domácí či zemědělské práce.

Na videu, které konstrukci představuje, je možné vidět, jak umělá ruka pomáhá při sklizni umělých jablek, maluje zeď či podává nářadí. Svou „pěstí“ je také schopna prorazit sádrokartonovou stěnu.  

Konstrukce ale zatím není autonomní –⁠ zatímco jeden člověk si ji připne kolem pasu, druhý ji pomocí miniaturizované verze dálkově ovládá. Kromě toho využívá externí zdroj energie –⁠ díky tomu sice paže získala zmiňovanou nízkou hmotnost, její mobilita je však omezená.

V současnosti se nicméně jedná pouze o prototyp, který jeho tvůrci testují a snaží se jej zdokonalit. V budoucnu by například umělé paži chtěli dodat určitou míru autonomie, aby k jejímu ovládání nebylo zapotřebí druhého člověka.

Tým vědců také ruce plánuje implementovat lehkou baterii, která by ji zbavila závislosti na externím zdroji energie a dodala větší míru mobility.