Omezte glutamát, vyzývají vědci. Za lahodnou masovou chuť platíme spoustou problémů

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezit glutamáty v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramů těchto látek na zlepšení chuti na kilogram tělesné váhy denně. V EU je teď povoleno přidat až deset gramů na kilogram potraviny.

  • EFSA je úřadem Evropské unie zodpovědným za hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv, výživy, zdraví a pohody zvířat, ochrany a zdraví rostlin. Připravuje vědecká stanoviska a doporučení, která tvoří základ pro legislativu EU.

Informaci o doporučení EFSA na webu uvedl Státní zdravotní ústav. Na evropském trhu je asi 900 000 druhů potravin, glutamáty obsahuje 3,3 procenta z nich. Jídlu dodávají „lahodnou masovou chuť“.

„EFSA přehodnotila bezpečnost glutamátů používaných jako potravinářské přídatné látky a stanovila akceptovatelný denní přívod ve výši 30 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti za den pro všech šest zkoumaných aditiv E620 až E625,“ uvedl SZÚ na webu.

Nežádoucí účinky: bolesti hlavy, horší tlak a problémy s inzulínem

Tato bezpečná úroveň je založená na nejvyšší dávce, při níž vědci ve studiích toxicity nezaznamenali žádné nežádoucí účinky u testovaných zvířat. Mezi prokázané nežádoucí účinky na člověka patří bolest hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. V současné době je v EU povoleno až 10 gramů na kilogram vyrobené potraviny.

„Doporučujeme přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, zejména pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy,“ cituje SZÚ členku panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky Claude Lamdréovou.

Kde se bere glutamát

Kyselina glutamová a její soli, označované jako E620 až E625, se vyskytují ve většině potravin i přirozeně. Nejvyšší obsah mají sojové proteiny, parmazán, treska, vlčí bob čili lupina. Vyskytuje se podle SZÚ ale také například v rajčatech nebo některých těstovinách.

„Pokud je dávka velká, citlivější osoby mohou pociťovat zdravotní problémy, jako je bolest hlavy, pocení, tlak v obličeji, bušení srdce, bolesti na hrudi, nevolnost, slabost, atd. Naštěstí jde u zdravých osob o přechodný efekt. Ženy jsou citlivější. Příznaky se dostavují do 30 minut po jídle,“ vysvětlil na webu vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
před 7 hhodinami

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
včera v 09:00

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
23. 12. 2025
Načítání...