„Musíme řídit umělou inteligenci, nikoliv ona nás.“ OSN jednomyslně přijala první globální rezoluci o AI

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek jednomyslně přijalo první globální rezoluci o umělé inteligenci (AI). Státy vybízí k ochraně lidských práv, ochraně osobních údajů a monitorování rizik spojených s umělou inteligencí, napsala agentura Reuters, podle níž však rezoluce není právně závazná.

„Dnes všech 193 členů Valného shromáždění OSN promluvilo jedním hlasem a společně se rozhodli řídit umělou inteligenci, místo aby ji nechali řídit nás,“ uvedla velvyslankyně Spojených států při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Právě USA rezoluci předložily.

„Nevhodný nebo zlovolný design, vývoj, nasazení a používání systémů umělé inteligence (…) představují rizika, která by mohla (…) ohrozit ochranu, podporu a užívání lidských práv a základních svobod,“ uvádí se mimo jiné v přijatém dokumentu.

Rezoluce je podle Reuters další z řady iniciativ, kterými se vlády po celém světě snaží usměrnit vývoj umělé inteligence v obavách, že by mohla být zneužita k narušení demokratických procesů, podvodům nebo by mohla vést k zániku mnoha pracovních míst.

Vyzdvihuje ale také možný pozitivní význam AI. Valné shromáždění totiž současně uznalo potenciál systémů umělé inteligence urychlit a umožnit pokrok při dosahování cílů udržitelného rozvoje.