Elektronické cigarety mohou způsobovat poruchy erekce, naznačuje americká studie

Kouření tabáku je už dlouho spojováno s řadou zdravotních problémů, zejména erektilními dysfunkcemi a kardiovaskulárními onemocněními. Zatím se jen málo vědělo o tom, jestli se tyto problémy týkají také mužů, kteří používají elektronické nikotinové systémy, běžně označované jako e-cigarety. Nová studie nalezla mezi zdravotními neduhy a užíváním e-cigaret významnou souvislost.

Vědci z newyorské Grossman School of Medicine a Johns Hopkins University School of Medicine zveřejnili výsledky rozsáhlého výzkumu, který se tomuto fenoménu věnoval. Práce naznačuje, že muži ve věku 20 až 65 let bez předchozího kardiovaskulárního onemocnění, kteří každodenně kouřili elektronické cigarety, měli téměř dvaapůlkrát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět erektilní dysfunkci, než ti, kteří elektronické cigarety nikdy nepoužívali.

Podle vědců to vypadá, že užívání elektronických cigaret je spojené s poruchami erekce nezávisle na věku a dalších běžných rizikových faktorech.

„Vzhledem k tomu, že mnoho lidí používá e-cigarety, aby tak odvykali od kouření klasických cigaret, nebo je volí jako bezpečnější a zdravější alternativu, musíme prozkoumat vztah mezi nimi a erektilní dysfunkcí a poznat tak potenciální důsledky pro sexuální zdraví mužů. Teď je ještě jasnější, že musí vzniknout další studie, které by ukázaly, zda jsou e-cigarety opravdu bezpečnější,“ komentuje výsledky bádání Omar El Shahawy, který výzkum vedl.

„Naše analýzy zohledňovaly kuřáckou anamnézu účastníků, včetně těch, kteří nikdy nekouřili, takže je možné, že každodenní vapování e-cigaret může být spojeno s vyšší pravděpodobností erektilní dysfunkce bez ohledu na kuřáckou anamnézu,“ dodává.

Jak studie probíhala

Vědci využili údaje ze studie PATH (Population Assessment of Tobacco and Health Study), což je celonárodní reprezentativní studie 45 971 dospělých Američanů ve věku 18 let a starších, která zkoumá různé způsoby užívání tabáku a zdravotní výsledky.

Tento konkrétní výzkum autoři omezili „jen“ na 13 711 mužů starších dvaceti let. Na tomto dost velkém a reprezentativním vzorku pak experti na lékařskou statistiku zkoumali, jestli se někde projevuje souvislost mezi e-kouřením a poruchami erekce.

Důležité je, že výzkum bral v úvahu spoustu různých rizikových faktorů, čímž se vědci snažili vyloučit nejrůznější náhodná spojení. Asi polovina účastníků kouřila v minulosti, pětina požívala cigarety v době sběru dat a 14 procent užívalo jiné tabákové výrobky.

Ve srovnání s těmi, kteří e-cigarety nikdy neužívali, měli každodenní uživatelé více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že je postihnou poruchy erekce. Mezi respondenty ve věku 20 až 65 let s normálním indexem tělesné hmotnosti vědci zjistili významnou souvislost – to znamená, že se tento problém netýká jen lidí s nějakými většími zdravotními problémy, ale objevuje se u relativně zdravé populace.

Badatelům se podařilo objevit ještě další významnou souvislost: pravděpodobnost erektilních dysfunkcí významně klesala u mužů, kteří se věnovali častěji a intenzivněji fyzické aktivitě.

Jasný důkaz to není, výzkum bude pokračovat

Autoři zdůrazňují, že tento výzkum naznačuje silnou souvislost mezi kouřením e-cigaret a poruchami erekce, nejde ale ještě zatím o důkaz, že jde o souvislost příčinnou – tedy, že k dysfunkcím vedou právě e-cigarety. Jejich práce totiž měla několik omezení: účastníci výzkumu sami hlásili své problémy, takže tím mohou být výsledky zkreslené. 

Chybí tedy jasné důkazy, které by jejich tvrzení potvrdily – tím by mohly být například lékařské záznamy o tom, že používají léky na poruchy erekce.

Právě tím by měl výzkum v dalších letech pokračovat; aktuální studie je potvrzením, že souvislost je tak významná, že má smysl se jevu dále věnovat. Ve hře je samozřejmě i možnost, že muži s erektilními dysfunkcemi jsou natolik ve stresu, že ho odbourávají kouřením – kupříkladu elektronických cigaret. 

V další fázi výzkumu by podle El Shahawyho měli vědci věnovat pozornost tomu, zda nemají některé e-cigarety silnější souvislost s poruchami než jiné. Vzhledem k tomu, že tato studie zkoumá pouze muže, měl by budoucí výzkum zkoumat také souvislost mezi užíváním elektronických cigaret a sexuálními dysfunkcemi u žen.