Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.

Normální těhotenství trvá obvykle 40 týdnů, Curtis se tedy narodil v polovině této doby. Jeho matka Michelle Butlerová musela vyhledat nemocnici kvůli zdravotním problémům přímo na americký Den nezávislosti – 4. července 2020. Hned druhý den pod dohledem lékařů kolem poledne porodila dvojčata Curtise a C'Asyu.

Curtis Means
Zdroj: University of Alabama Birmingham

Procentní šance na přežití

C'Asya o den později zemřela. Nemocnice uvedla, že v takových situacích obvykle nabízí rodičům zvláštní péči a umožňuje jim například pochovat si své malé děti po tu krátkou dobu, která jim společně zbývá. Také Curtis byl v kritickém stavu, lékaři odhadovali pravděpodobnost jeho přežití asi na jedno procento – musel být hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Tam mu alabamští experti na péči o předčasně narozené děti poskytli to nejlepší, co současná medicína nabízí – od léků, přes podporu života až po plicní ventilaci, bez níž by nemohl ani dýchat. Na té strávil asi tři měsíce, teprve pak od ní mohl být odpojen, ale i posléze musel zůstat v nemocnici pod dohledem expertů.

Z nemocniční péče byl propuštěn až letos v dubnu, po dlouhých 275 dnech. Terapeuti mu museli pomoci naučit se dýchat a používat ústa k jídlu.

Šťastný začátek

Butlerová, která žije v městečku Eutaw, k tomu řekla: „Když jsem si konečně mohla vzít Curtise domů a ukázat ho svým starším dětem, byl to pro mě okamžik, na který budu už navždycky vzpomínat.“

Curtis Means s matkou
Zdroj: University of Alabama Birmingham

Curtis sice i nadále potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici, ale podle lékařů je jeho zdravotní stav dobrý a také perspektiva jeho dalšího zdravého vývoje je optimistická.
Doktor Brian Sims, neonatolog z Alabamské univerzity v Birminghamu, který dohlížel na porod, pro Guinnessovu knihu rekordů konstatoval: „Porod byl velmi úspěšný. Dělám tuhle práci sice už téměř dvacet let, ale nikdy jsem neviděl tak malé dítě, které by bylo tak silné jako on. Na Curtisovi bylo něco zvláštního.“

Curtis Means po propuštění z porodnice
Zdroj: University of Alabama Birmingham

Curtis překonal předchozí rekord o 24 hodin. Předtím jej držel Richard Hutchinson z Wisconsinu, který se narodil ve 21. týdnu a dvou dnech pouhý měsíc před Curtisem. Před Richardem zůstal rekord nepřekonán 34 let, předtím ho držel chlapeček narozený v kanadské Ottawě ve 21. týdnu a pěti dnech.