Zeman odletěl na tři dny do Německa, v pátek se setká s Merkelovou

Události: Prezident Zeman odjel na třídenní návštěvu Německa (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman s chotí odletěl na oficiální návštěvu Německa. Po příletu ho přivítal bývalý evropský komisař pro rozšíření z doby vstupu Česka do EU Günter Verheugen. Schůzky s německým prezidentem a kancléřkou ho čekají v pátek.

Letecký speciál s českým prezidentem v Berlíně přistál kolem 15:20 a schůzka s Verheugenem začala zhruba o hodinu a půl později. Zeman na ní s bývalým eurokomisařem zodpovědným za rozšíření Evropské unie diskutoval především o budoucnosti osmadvacítky, o brexitu nebo o příštím evropském rozpočtu. S politikem, jemuž před dvěma lety udělil nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva, jednal Zeman také o nynější politické situaci ve spolkové republice. 

Návštěva je podle výzkumného pracovníka Ústavu mezinárodních vztahů Jakuba Eberleho diplomatickou rutinou a nedá se očekávat, že by v jakékoliv otázce přinesla významný posun.

Tematicky nabitá podle něj nebudou ani jednání. „Jestli tu máme nějaký problém na politické úrovni mezi Českem a Německem, tak s výjimkou migrace, která je do velké míry symbolickým tématem, je to spíš to, že už se nám osm deset let nedaří najít společná velká témata. Ty země fungují dobře vedle sebe, ale bohužel pro obě strany a pro Česko trochu více se jim nedaří najít velké společné projekty,“ řekl Eberle ve vysílání ČT.

Dodal, že Česku chybí jasně formulovaná a jednotná zahraniční politika, která by obsahovala pozitivní témata a globální přesah. V tom vidí velký rozdíl proti západnímu sousedovi. „Německo je velmi aktivní například v rozvojové pomoci nebo boji proti změnám klimatu, což jsou témata, která jako by Českou republiku příliš nezajímala. Podobně jsou na tom evropská témata, jako například společná obrana nebo euro. Ta jsou pro německou politiku klíčová a pro tu českou spíše vedlejší,“ vysvětlil Eberle.

Návštěva prezidenta v Německu očima politologa Jakuba Eberleho (zdroj: ČT24)

Nepříliš nabitý program

Ve čtvrtek český prezidentský pár čeká cesta na zámek Cecilienhof v Postupimi, kde jej bude očekávat ministerský předseda spolkové země Braniborsko Dietmar Woidke a Heinz Berg, generální ředitel Nadace pruských zámků a zahrad. O páté hodině odpolední se pak Zeman setká se zástupci německých společností.

V pátek Miloše Zemana přijme prezident Spolkové republiky Německo Frank-Walter Steinmeier. Součástí přijetí bude i ceremoniál s vojenskými poctami v zahradě zámku Bellevue.

O půl čtvrté odpoledne pak má na Zemana vyhrazeno místo v diáři kancléřka Angela Merkelová. Jednat s ním bude ve své pracovně. Podle české strany se očekávají témata migrace, energetiky, bilaterální ekonomické spolupráce, politické situace v obou zemích a Evropské unii nebo vztahy s Ruskem.

V závěru třídenní cesty stihne Zeman podle předběžného harmonogramu navštívit také české velvyslanectví a o půl šesté večer jej bude očekávat Gerhard Schröder, historicky sedmý kancléř Spolkové republiky Německo. Ten je v současnosti předsedou výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG, spravujícího stejnojmenný plynovod na dně Baltského moře. Je také předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Návštěva Německa je třetí ze Zemanových cest do sousedních zemí od jeho letošního znovuzvolení do funkce. Už takto navštívil Slovensko a Polsko, do Rakouska se chystá na jaře příštího roku. Do německé metropole dorazil nedlouho po českém premiérovi Andreji Babišovi, který na svou první oficiální návštěvu Německa zavítal 5. září.