Zaseknutý Tower Bridge způsobil dopravní problémy v Londýně

Zvedací londýnský most Tower Bridge se v pondělí zasekl v otevřené poloze a obě jeho strany se podařilo sklopit až po dvanácti hodinách v úterý nad ránem. Vyřazení 127 let starého mostu z provozu v britské metropoli způsobilo značné dopravní obtíže. Příčinu technické závady se zatím nepodařilo zjistit.

Most se běžně rozpojuje asi osmsetkrát ročně. V pondělí se měl zvednout, aby umožnil proplutí vysoké lodi, zasekl se však v jedné pozici.

Uzavřeny byly rovněž komunikace vedoucí k mostu, zatímco na místě pokračovaly opravy. Londýnské úřady informovaly, že plynulost dopravy byla v jeho okolí po obou stranách Temže narušena.

Zaseklý Tower Bridge narušil dopravu v Londýně
Zdroj: Reuters/Henry Nicholls

Naposledy se most z roku 1894 zadrhl na hodinu loni v srpnu, a to kvůli mechanické závadě. V době svého dokončení byl považován za největší a nejdokonalejší zvedací most na světě. Do roku 1976 se jeho mechanismus pohyboval díky páře, v roce 1976 byl elektrifikován.

Horkou chvilku si na něm v roce 1952 užili cestující autobusu číslo 78. Most se totiž začal nečekaně rozpojovat, a autobus tak musel takřka přeskočit z jedné poloviny mostu na druhou. Technická závada při zvedání ho vyřadila z provozu na deset hodin i v roce 2005.