Na Islandu zemřel turista po propadu ledové jeskyně

Na Islandu se zřítila ledová jeskyně (zdroj: Reuters/Channel 2)

Jeden člověk zemřel a jeden utrpěl zranění poté, co se na Islandu částečně propadla ledová jeskyně. Záchranáři od neděle pátrali po dvou pohřešovaných, následně se ale ukázalo, že skupina zahraničních turistů na prohlídce ledovce Breidamerkurjökull na jihu země neměla 25 členů, ale jen 23, napsala agentura DPA. Další pátrání tak záchranáři ukončili.

Záchranáři podle policie dostali v neděli odpoledne hlášení, že když turisté prozkoumávali ledové jeskyně, čtyři z nich led zavalil. Dvě osoby utrpěly vážná zranění – jedna jim podlehla na místě a druhou ve stabilizovaném stavu vrtulník dopravil do nemocnice v Reykjavíku.

Motorové pily v akci

Obětí je Američan, zraněnou pak jeho partnerka, která je rovněž z USA. Po dalších dvou lidech pátraly už druhý den desítky záchranářů, nakonec se ale ukázalo, že nikdo ze skupiny nechybí. Důvodem špatných informacích byla pochybení při registraci na výpravu.

Veřejnoprávní stanice RÚV dříve informovala, že dostat techniku a záchranáře k ledovci je náročné kvůli členitosti terénu. Ledovec je nutné prořezávat za pomocí motorových pil. Jeden turista, který jeskyni navštívil těsně před jejím zřícením, řekl RÚV, že je hluboká tři až pět metrů.

Záchranná akce na Islandu
Zdroj: Reuters/Stod 2/Vilhelm Gunnarsson

Podle islandského serveru Visir se organizovaná skupina vydala k ledovci Breidamerkurjökull v rámci výletu po ledových jeskyních. Turisty doprovázel průvodce. Když se jeskyně propadla, byla většina z nich před ní.

Britský The Guardian píše, že křišťálově modrá ledová jeskyně se nachází nedaleko ledovcového jezera Jökulsárlón a jde o oblíbený cíl turistů z celého světa.

To, že se jeskyně propadla, pravděpodobně nesouvisí s páteční vulkanickou erupcí na jihovýchodě Islandu, podotýká agentura AP. Tato místa jsou od sebe vzdálená asi tři sta kilometrů.