Za smrt 39 Vietnamců uložil britský soud tresty od 13 do 27 let

Tresty vězení od 13 do 27 let uložil v pátek londýnský soud čtveřici mužů, které už dříve shledal vinnými z pašování a smrti 39 migrantů z Vietnamu v roce 2019. Informovaly o tom agentury DPA a AFP. Nejvyšší trest dostal třiačtyřicetiletý Rumun, který podle obžaloby cestu migrantů v chladírenském kontejneru do Británie zorganizoval –⁠ Gheorghe Nica si má ve vězení odpykat 27 let.

Druhý nejvyšší trest uložil soud jednačtyřicetiletému britskému přepravci Ronanu Hughesovi, který byl podle obžaloby Nicovým komplicem. Za mřížemi má strávit 20 let. Dlouhé tresty vězení dostali také čtyřiadvacetiletý Eamonn Harrison, který část cesty řídil kamion s připojeným chladírenským kontejnerem, a šestadvacetiletý řidič Maurice Robinson, který kamion převezl do Británie. Harrisona poslal soud do vězení na 18 let, Robinsona na 13 let a čtyři měsíce.

Soudce přitom stanovil, že si budou muset všichni čtyři odsouzení odpykat ve vězení nejméně dvě třetiny trestu místo obvyklé poloviny.

  • Těla 39 lidí byla nalezena 23. října 2019 v kontejneru s tahačem zaparkovaném v průmyslové zóně města Grays poblíž Londýna. Kontejner se dostal do Anglie z belgického přístavu Zeebrugge. Nejstarší z obětí bylo 44 let, dvěma nejmladším chlapcům 15 let. Mezi mrtvými bylo 31 mužů a osm žen.
  • Zdroj: ČTK

Podle vyšetřovatelů zemřeli Vietnamci kvůli kombinaci nedostatku kyslíku a přehřátí v uzavřeném prostoru. Podle expertů dosáhla teplota uvnitř kontejneru až 38,5 stupně Celsia.

Podle vyšetřovatelů migranti z Vietnamu za cestu do Británie zaplatili každý až 13 tisíc liber (380 tisíc korun).

Vietnamský soud za napomáhání nelegální migraci v polovině loňského září odsoudil sedm lidí. Muži ve věku 26 až 36 let si vyslechli podmíněné i nepodmíněné tresty v rozsahu od dvou a půl do sedmi a půl let vězení.