Východ Ameriky je pod sněhem. Dopravní nehody mají první oběti

Na severovýchod USA míří bílá pohroma (zdroj: ČT24)

K východnímu pobřeží USA dorazila mohutná sněhová bouře Jonas, která podle předpovědí meteorologů zasáhne přes 50 milionů lidí v desítce států. Od pozdního večera nefunguje ve většině postižených měst hromadná doprava. Letecké společnosti zrušily víc než sedm a půl tisíce spojů. Sníh zapříčinil dopravní nehody, které už mají na svědomí několik životů.

Vážnost situace dokládá varování Národního povětrnostního úřadu: podmínky mohou být až „život ohrožující“ a cestovat do Washingtonu „nemožné“. Škody mohou jít do miliard dolarů.

Podle aktuálních meteorologických modelů se Washington ocitl přímo v oku bouře. Na některých místech včetně metropole už napadlo kolem půl metru sněhu. Jonas se tak může stát nejhorší sněhovou smrští v historii města. Jen během soboty zde má podle předpovědi napadnout přes 80 centimetrů sněhu, přeháňky mají slábnout až v neděli. Úřady proto místním doporučují, aby své domovy až do pondělí vůbec neopouštěli. 

Podle meteorologů není vyloučeno, že živel se svým dopadem vyrovná nechvalně proslulé bouři pojmenované Knickerbocker, které v lednu 1922 zničila střechu stejnojmenného divadla ve Washingtonu a zabila sto lidí.

Američané na celém východním pobřeží proto vyrazili ve velkém do obchodů, aby se předzásobili na celý víkend, kdy se nebude možné dostat ven. Regály už teď zejí prázdnotou.

Počítá se s kolapsem dopravy, washingtonské metro dokonce pro jistotu přerušuje provoz. Znovu by se mělo rozjet v pondělí. Policie varuje řidiče, že se pokud možno vůbec nemají vydávat na silnice.

Zrušeno už bylo více než sedm a půl tisíc letů. „To se nevidí každý den. Z letiště je město duchů,“ píše redaktorka FCN.

Starosta New Yorku ujišťuje, že město je na příchod Jonase připraveno – v pohotovosti jsou odklízecí vozy, městští údržbáři i elektrikáři. „Všichni počítají s dlouhou směnou,“ ujistil Bill de Blasio.