Východ USA se připravuje na nejhorší kalamitu za poslední dekády

V USA bylo zrušeno téměř pět tisíc letů kvůli sněhové bouři, která se blíží k východnímu pobřeží. Podle meteorologů může být nejničivější za několik posledních desetiletí. Odpoledne místního času zasáhne Washington, kde se očekává víc než půl metru sněhu. Místní metro proto až do pondělí přerušilo provoz. Škody by se mohly vyšplhat do miliard dolarů.

Kalamita zasáhne do životů 75 milionů Američanů. Varování meteorologů platí pro východní pobřeží až do nedělního rána. Národní povětrnostní služba očekává, že místy napadne až 75 centimetrů sněhu. Síla větru se bude blížit osmdesáti kilometrům za hodinu. Viditelnost má být téměř nulová.

„Všichni ale říkají, že do poslední chvíle nevědí, jak to bude vypadat, protože bouře se může měnit,“ upozornil zpravodaj ČT Martin Řezníček. 

Washingtonské metro, druhé nejvytíženější v zemi, plánuje zastavit provoz na celý víkend. Znamená to nejdelší odstávku za celých 40 let jeho provozu. Vedení metra se obávalo, že kvůli očekávanému silnému větru dojde k výpadkům proudu, kvůli nimž by prý mohlo mnoho souprav nadlouho uvíznout v tunelech.

Lidé se ve čtvrtek chtěli předzásobit - fronty se tvořily hlavně před obchody s potravinami. Spolky na ochranu spotřebitelů varovaly před zdražováním. Newyorská radnice vyzvala motoristy, aby o víkendu nevyjížděli. „Každý, kdo na víkend plánoval výlet, to musí pustit z hlavy,“ prohlásil newyorský starosta Bill de Blasio.

V zácpě uvízl i Obama

Ve Washingtonu napadlo v noci na čtvrtek jen pár centimetrů sněhu, dopravu to ale zcela ochromilo. „Sníh velmi rychle roztál a pak ztuhnul, takže se dálnice, silnice a ulice změnily v jedno velké kluziště. Dokonce i prezident Obama s jeho kolonou v tom uvízli,“ konstatoval Řezníček.

Někteří řidiči zůstali viset v zácpách celou noc. „Starostka se za to omluvila, na bouři ale prý bude město připravené,“ podotkl zpravodaj.

V pátek má město zavalit až šedesáticentimetrová nadílka. „Husté sněžení má začít zhruba v deset hodin večer středoevropského času,“ uvedl Řezníček. Podle úřadů mohou jít způsobené škody do miliard dolarů.

Kalamita má postihnout až 30 milionů lidí na celém východním pobřeží USA, ačkoli například v New Yorku by se měla projevit s menší intenzitou než ve Washingtonu, Baltimoru či Filadelfii. 

Zrušeno bylo na pět tisíc letů

Letecké společnosti už podle internetové stránky flightaware.com zrušily na pátek a sobotu přes 4700 letů. Nepoletí mimo jiné některé spoje z Frankfurtu či Londýna do Washingtonu a New Yorku, které používají cestující jako návazné lety pro spojení z Prahy.

Školáci i zákonodárci mají volno

Školy budou v pátek v hlavním městě a v přilehlých státech Virginie a Maryland uzavřeny. „Washington chce mít v pohotovosti sypače a pluhy, aby byly na bouři připravené. Proto tam nechce mít školní autobusy a rodiče, kteří by si vyzvedávali děti ze školy,“ vysvětlil Řezníček.

Zasedat nebude ani Senát amerického Kongresu a zrušeno bylo i chystané pondělní hlasování ve Sněmovně reprezentantů. Úřady zavřou úderem poledne, aby se jejich zaměstnanci stihli dostat domů.

Někteří obyvatelé americké metropole ovšem příval sněhu netrpělivě očekávají. Na neděli je na náměstí Dupont Circle naplánována velká bitva sněhovými koulemi pojatá ve stylu nové epizody Hvězdných válek. Po celý víkend pak budou na kopci pod Kapitolem, sídlem zákonodárného sboru, jezdit místní na saních a bobech. Chystají se tím oslavit nedávný vstřícný krok kongresmanů, kteří zrušili ještě loni platný zákaz těchto aktivit poblíž Kongresu.

Drsné projevy počasí podle stanice CNN čekají také další oblasti země. Zatímco část východu USA okolo států Kentucky či Západní Virginie rovněž zasypou desítky centimetrů sněhu, Florida se chystá na bouře doprovázené prudkými lijáky. O něco dále na západě v Mississippi a okolí mohou zase udeřit tornáda.