Výbuch plynu v restauraci na severozápadě Číny si vyžádal přes třicet obětí

Při výbuchu plynu v restauraci v autonomní oblasti Ning-sia na severozápadě Číny zahynulo v noci na čtvrtek 31 lidí, uvedla agentura Nová Čína. Výbuch byl podle všeho způsoben únikem z nádrže na zkapalněný ropný plyn, tedy LPG. Prezident Si Ťin-pching nařídil v reakci na explozi přísnější bezpečnostní kontroly v klíčových průmyslových odvětvích a sektorech, informovala tamní státní televize.

K výbuchu došlo ve středu před devátou hodinou večer místního času na rušné ulici ve městě Jin-čchuan. Po explozi muselo být sedm lidí hospitalizováno. Utrpěli popáleniny a řezné rány od rozbitého skla, doplnila agentura Reuters.

Podle úřadů byly pátrací a záchranné práce dokončeny až ve čtvrtek ráno místního času. Na místo byli rovněž vysláni vyšetřovatelé, kteří mají zjistit přesnou příčinu neštěstí. Jedna ze svědkyň pro tamní média popsala, že se nacházela asi padesát metrů od restaurace, když zaslechla výbuch. Uvedla, že viděla z restaurace vycházet dva číšníky, z nichž jeden okamžitě zkolaboval. Z podniku se valil hustý dým a byl silně cítit zápach plynu.

Exploze způsobené únikem plynu nejsou v Číně ojedinělé. Na vině bývá obvykle nedostatečné dodržování bezpečnostních norem, špatná údržba, korupce mezi úředníky a nedostatečný vládní dohled.

Nejméně devět obětí si letos v lednu vyžádal masivní výbuch chemické továrny ve městě Pchan-ťin na severovýchodě Číny. Více než tři desítky lidí tehdy utrpěly zranění. Při explozi skladu chemikálií ve městě Tchien-ťin v roce 2015 zahynulo 173 lidí, z nichž většina byla z řad policie a hasičů. Čínská vláda se tehdy zavázala k přísnějším bezpečnostním opatřením. Několik policistů a úředníků bylo následně obviněno z braní úplatků za to, že ignorovali bezpečnostní předpisy.