Vévoda z Edinburghu spočine na hradě Windsor. Bez davů a s přísnými pravidly

Události: Británie se chystá na pohřeb prince Philipa (zdroj: ČT24)

Na hradě Windsor se v sobotu královská rodina rozloučí při pohřbu s princem Philipem. Obřadu se kvůli přísným bezpečnostním a hygienickým opatřením smí zúčastnit jen třicet lidí. Kupříkladu premiér Boris Johnson své místo přenechal nejbližším rodinným příslušníkům.

Královna Alžběta II. Bude muset při obřadu sedět s rouškou odděleně od ostatních. „Bude se loučit s někým, s kým strávila v manželství třiasedmdesát let,“ zdůrazňuje canterburský arcibiskup Justin Welby. Veřejnost může sledovat přímý přenos v televizi nebo na internetu.

Svůj pohřeb si vévoda z Edinburghu pečlivě naplánoval, například na návrhu vozu, na němž bude ležet jeho rakev, se začal podílet už před osmnácti lety. Poslední rozloučení s nejdéle sloužícím chotěm panovnice v britských dějinách pečlivě nacvičuje královská garda, ale také vojenská kapela.

„Byl to voják skrz naskrz. Mnozí si ani neuvědomují, kolik toho dokázal v našich ozbrojených silách,“ připomíná britský seržant Nicholas Coleman.

Poslední přípravy na Philipův pohřeb zastiňují nedávné neshody v královské rodině. Ostrovní média se zvlášť soustředí na roztržku mezi vévodovými vnuky, princem Williamem a princem Harrym, který kvůli pohřbu přiletěl ze Spojených států.

Bratři za rakví nepůjdou vedle sebe, kráčet mezi nimi bude bratranec. Oproti pohřbu královny matky také nebudou členové královské rodiny ve vojenských uniformách, byť si to zvláště Harry a syn panovnice Andrew přáli. Důvodem je to, že přestali vykonávat královské povinnosti. Harry navíc obvinil dvůr z rasismu, kolem Andrewa vyvolalo kontroverze přátelství s odsouzeným pedofilem Jeffreym Epsteinem.