V rakouském jezeře utonul Čech. Chtěl pomoci dětem

Český občan ve čtvrtek utonul v rakouském jezeře Wolfgangsee, když chtěl kvůli blížící se bouřce pomoci z vody čtyřem dětem. Na svém webu o tom informuje rakouský veřejnoprávní rozhlas a televize (ORF).

Velvyslanectví ve Vídni ohledně neštěstí na jezeře Wolfgangsee kontaktovala rakouská záchranná služba, sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. „K nešťastné události mělo dojít v kempu, kde trávil dovolenou s rodinou. Velvyslanectví je v kontaktu s rodinou,“ doplnil mluvčí.

Děti ze dvou rodin byly na jezeře u obce Abersee s paddleboardem. Vlny je ale odnášely pryč. Dvaačtyřicetiletý otec k nim plaval, náhle ale ve vodě zmizel. O děti se postarali další lidé pobývající u jezera.

Desítky záchranářů v akci

Do pátrací a záchranné akce se zapojilo 40 potápěčů, 40 vodních záchranářů a 80 hasičů ze Salcburska a Horních Rakous. „Vodní plochu jsme prohledávali na člunech, s nasazením dronů a také vrtulníku. Pod vodou potápěči pátrali až v hloubce 33 metrů,“ popsal vodní záchranář Michael Pacher.

Muže nakonec našli v osmimetrové hloubce asi patnáct metrů od břehu. Na místě neštěstí byla také policie a intervenční tým Červeného kříže.