V prvním kole slovinských prezidentských voleb zřejmě uspěl kandidát opozice

První kolo slovinských prezidentských voleb zřejmě vyhrál bývalý ministr zahraničí Anže Logar, který má blízko k opoziční Slovinské demokratické straně. Podle předběžných výsledků získal 34 procent hlasů. Do druhého kola také patrně postoupila nezávislá kandidátka a advokátka Nataša Pircová Musarová. Až na třetím místě skončil Milan Brglez, který měl podporu dvou vládních stran, uvedla v neděli agentura STA. Druhé kolo se uskuteční 13. listopadu.

V souboji o druhé postupové místo má po sečtení zhruba 95 procent hlasů Pircová Musarová 27 procent preferencí a Brglez 16 procent. Pircová Musarová zastupuje jako právnička prominentní osobnosti.

Mezi jejími klienty je například manželka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania a její slovinská rodina. Podle agentury AFP by mohla získat podporu premiéra Goloba i dalších vládních politiků. Pokud by vyhrála, stala by se první ženou v čele státu bývalé Jugoslávie.

Do druhého kola prezidentských voleb ve Slovinsku zřejmě postoupila Nataša Pircová Musarová
Zdroj: AP (ČTK)

Logar byl dlouholetým politickým souputníkem bývalého premiéra Janeze Janši, do voleb se ale přihlásil jako občanský kandidát. Podle analytiků tak chtěl zmírnit spojení s bývalým premiérem, kterého část Slovinců vnímá velmi kriticky a který prohrál poslední parlamentní volby.

Zklamaný je i vládní blok

Důvod ke spokojenosti ale nemá ani vládní blok premiéra Roberta Goloba. Jeho strana a sociální demokraté podporovali Brgleze, který se zřejmě do druhého kola neprobojoval. Podle Brgleze by ale výsledek neměl ovlivnit vládní koalici, protože se nejednalo o parlamentní volby.

Vítěz druhého kola nahradí ve funkci stávajícího prezidenta Boruta Pahora, kterému končí druhý pětiletý mandát. Bývalý model a člen sociální demokracie má podle agentury AFP v zemi přezdívku „prezident Instagram“ kvůli velké aktivitě na sociálních sítí. V roce 2017 mu byl udělen český Řád Bílého lva.