TÉMA

Robert Golob

Ukrajina vyhraje a ruské zlo padne, řekl Zelenskyj v Buči rok po osvobození města

Ukrajina porazí ruské zlo, řekl v pátek v severoukrajinské Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve městě si společně s delegacemi ze Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Moldavska připomíná rok od jeho osvobození od ruské okupační armády. Informovala o tom agentura AFP.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 20:54|

V prvním kole slovinských prezidentských voleb zřejmě uspěl kandidát opozice

První kolo slovinských prezidentských voleb zřejmě vyhrál bývalý ministr zahraničí Anže Logar, který má blízko k opoziční Slovinské demokratické straně. Podle předběžných výsledků získal 34 procent hlasů. Do druhého kola také patrně postoupila nezávislá kandidátka a advokátka Nataša Pircová Musarová. Až na třetím místě skončil Milan Brglez, který měl podporu dvou vládních stran, uvedla v neděli agentura STA. Druhé kolo se uskuteční 13. listopadu.
23. 10. 2022|

Nový premiér Golob Slovinsku slibuje nezávislá média, solidaritu i blízkost k EU

Slovinský parlament schválil ve funkci premiéra proevropského liberála Roberta Goloba. Jeho strana Hnutí Svoboda (Gibanje Svoboda) vyhrálo dubnové volby. Politický nováček a někdejší manažer energetické firmy Golob nahradí dosavadního premiéra Janeze Janšu. O složení přísahy informovala agentura AFP.
25. 5. 2022|

Ve Slovinsku se po volbách nejspíš zformuje široká vládní koalice bez Janši

Slovinské parlamentní volby překvapivě vyhrálo liberální environmentální Hnutí Svoboda, a jeho předseda Robert Golob tak pravděpodobně stane v čele nové středo-levé vlády. Dosavadní premiér Janez Janša, který úřad ovládl třikrát v řadě, a jeho Slovinská demokratická strana (SDS) tak nejspíš půjdou do opozice. Podle expertů může Golobovi uškodit nezkušenost. Slíbil ale konec éry, kterou měli mnozí za příklon k autoritářství.
25. 4. 2022|

Slovinské volby vyhrálo zelené Hnutí Svoboda. Premiér Janša nejspíš skončí

Nedělní parlamentní volby ve Slovinsku překvapivě vyhrálo liberálně zelené Hnutí Svoboda (Gibanje Svoboda) s 34,5 procenta hlasů. Druhá skončila Slovinská demokratická strana (SDS) dosavadního premiéra Janeze Janši se ziskem 23,5 procenta hlasů. Po sečtení devětadevadesáti procent odevzdaných hlasů o tom informovala agentura Reuters. Vládnoucí uskupení už podle agentury APA uznalo porážku. Janša, kterého kritici označují za pravicového populistu, zřejmě jako předseda vlády skončí.
24. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 11:02|