Ve Slovinsku se po volbách nejspíš zformuje široká vládní koalice bez Janši

Horizont ČT24: Hnutí Svoboda ovládlo slovinské volby (zdroj: ČT24)

Slovinské parlamentní volby překvapivě vyhrálo liberální environmentální Hnutí Svoboda, a jeho předseda Robert Golob tak pravděpodobně stane v čele nové středo-levé vlády. Dosavadní premiér Janez Janša, který úřad ovládl třikrát v řadě, a jeho Slovinská demokratická strana (SDS) tak nejspíš půjdou do opozice. Podle expertů může Golobovi uškodit nezkušenost. Slíbil ale konec éry, kterou měli mnozí za příklon k autoritářství.

Měl to být těsný souboj. Vítěz nakonec získal víc než 34 procent hlasů. Druhou SDS volilo necelých 24 procent občanů. Golob, bývalý manažer ve státní firmě, přitom ještě v lednu přebíral neparlamentní zelené. Straně zajistil nové jméno, viditelné místo při protivládních protestech a zřejmě i ohlas u mladších voličů.

K hlasování přišlo osmašedesát procent z 1,7 milionu oprávněných voličů, uvedla podle Reuters volební komise. 

„Největším vítězem je samozřejmě Hnutí Svoboda,“ hodnotí politický analytik Peter Merše. „Slovinsko znovu experimentuje s novými tvářemi, s lidmi, o kterých jsme předtím slyšeli málokdy,“ dodává.

Janšovy kontroverze

Ve štábu SDS naopak zavládlo zklamání. Trojnásobný premiér Janša čelil velkým výzvám. Přestál aféry kolem zneužití pravomoci, kvůli úplatkům pro finské zbrojaře byl dokonce ve vězení. Jeho kariéra prošla velkým obloukem. Z někdejšího novináře se stal kritikem médií a z bývalého liberála přerostl v konzervativce.

„Nová vláda, ať už jakákoliv, bude čelit mnoha problémům, ale v tomto funkčním období byly položeny silné základy. A na těchto základech se můžeme posunout dopředu,“ zhodnotil současný slovinský premiér.

Podle expertů přispěly k prohře vládní strany Janšovy kontroverze. Třeba kvůli otálení se vznikem protikorupčního úřadu nebo tlaku na média. Národní tiskové agentuře vláda omezila financování na deset měsíců. Tvrdí, že jen chtěla detaily o nakládání s penězi.

Novináři to však mají za výmluvu. „Máme za to, že vláda chce umlčet kritické hlasy novinářů. A většinou ani nerozumí jejich práci a smyslu demokratických procesů,“ kritizovala v říjnu loňského roku předsedkyně Svazu slovinských novinářů Petra Lesjak Tušek. Vítěz voleb proto spolupráci s Janšou odmítá.

Pravděpodobná je široká koalice, tvrdí balkanolog

Podle komentátorů sice členům Hnutí Svoboda nechybí temperament, ale politické zkušenosti většinou ano. Ty by mohla dodat sociální demokracie, která se rýsuje jako pravděpodobný koaliční partner. Téměř určitě podle balkanologa Filipa Tesaře bude koalici tvořit i malá ekologicky orientovaná Levice.

Ve volebním štábu vítěze se spekulovalo, že bude vzhledem k blížící se energetické krizi vytvořena širší koalice více stran, která by mohla být stabilnější, informuje Tesař.

Nabízí se i Janša s tím, že by bylo možné vytvořit vládu národní fronty, které by se účastnily všechny parlamentní strany. Pravděpodobnější však podle Tesaře je, že se SDS na novém kabinetu jako jediná podílet nebude.