Slovinské volby vyhrálo zelené Hnutí Svoboda. Premiér Janša nejspíš skončí

Nedělní parlamentní volby ve Slovinsku překvapivě vyhrálo liberálně zelené Hnutí Svoboda (Gibanje Svoboda) s 34,5 procenta hlasů. Druhá skončila Slovinská demokratická strana (SDS) dosavadního premiéra Janeze Janši se ziskem 23,5 procenta hlasů. Po sečtení devětadevadesáti procent odevzdaných hlasů o tom informovala agentura Reuters. Vládnoucí uskupení už podle agentury APA uznalo porážku. Janša, kterého kritici označují za pravicového populistu, zřejmě jako předseda vlády skončí.

Prvotní odhady hovořily o tom, že by si Hnutí Svoboda mohlo přijít dokonce až na 35,8 procenta hlasů a SDS jen na 22,5 procenta. I tak je ale hlasování považováno za jasný úspěch politického nováčka a někdejšího manažera Roberta Goloba, který hnutí vedl do jeho prvních parlamentních voleb. APA očekává, že by se mohl stát příštím ministerským předsedou.

„Dnes lidé tancují. Zítra je nový den a od zítřka budeme tvrdě pracovat, abychom tuto důvěru ospravedlnili,“ vzkázal v neděli voličům Golob, podle něhož hlasování ukázalo, že si lidé skutečně přejí změnu. Místopředseda SDS Aleš Hojs už uznal porážku a gratuloval vítěznému hnutí. „Je zřejmé, že lidé znovu vsadili na novou tvář,“ poznamenal.

Janšovi kritici vyčítají, že kopíruje autoritářský styl maďarského premiéra Viktora Orbána, a podrývá demokratické principy. Dosavadní premiér, mezi jehož politické vzory patří i bývalý americký prezident Donald Trump, taková obvinění odmítá. Premiérem byl už v letech 2004–2008 a 2012–2013. Nyní zemi vede od roku 2020.

Levicové strany koalici s Janšou nechtějí

Pro sestavení nové vlády bude Hnutí Svoboda nejspíš potřebovat koaliční partnery. Jejich hledání by mělo usnadnit to, že už před volbami dala dvojice hlavních levicově orientovaných stran, sociální demokracie (SD) a Levice, najevo, že s Janšou po volbách určitě spolupracovat nebudou.

K hlasování přišlo osmašedesát procent z 1,7 milionu oprávněných voličů, uvedla podle Reuters volební komise. Do parlamentu by se měli dostat ještě křesťanskodemokratické a dosud koaliční Nové Slovinsko se sedmi procenty, sociální demokraté s více než šesti procenty a Levice se čtyřmi procenty hlasů.