V Pákistánu před volbami zatkli šéfa opozice Kurešího

V Pákistánu ze zatím neznámých důvodů policie zatkla Šáha Mahmúda Kurešího, bývalého ministra zahraničí a opozičního lídra z Pákistánského hnutí za spravedlnost (PTI). Zatčení se odehrálo jen několik hodin poté, co strana oznámila, že případné snahy vlády zdržet vyhlášení voleb napadne u soudu, píše agentura Reuters. Volby by se po rozpuštění parlamentu minulý týden měly konat do 90 dnů, tedy do listopadu, nad termínem však visí otazník kvůli politické, ústavní a ekonomické krizi, jež zmítají Pákistánem.

Mluvčí PTI Zulfi Bukhari zatčení odsoudil, Kureší byl podle vyjádření strany „zatčen za uspořádání tiskové konference a utvrzování postoje PTI proti veškeré tyranii a předběžnému ovlivňování voleb v Pákistánu“.

Šéf PTI Imran Chán, bývalý premiér, je nyní ve vězení, kde si odpykává pětiletý trest. Odsouzen byl za „nezákonné praktiky, korupci, zatajování majetku a poskytování nepravdivých údajů v daňových přiznáních“, uvedlo začátkem srpna pákistánské ministerstvo informací, které dnešní zatčení Kurešího odmítlo komentovat. Chán, jenž vinu odmítá, je volebním vítězem z roku 2018 a zemi vedl až do loňského roku, kdy mu parlament vyslovil nedůvěru.

Listopadový termín nových voleb je vysoce nepravděpodobný kvůli opatření bývalé vlády, která ve svých posledních dnech prosadila zákon, podle něhož musí volební úřad vymezit nové volební obvody. Úřad oznámil, že nakreslit nové „volební hranice“ v zemi se stovkami nižších územních samosprávných celků a 241 miliony obyvateli bude trvat měsíce. Ve čtvrtek úřad oznámil 14. prosinec jako termín, kdy úkol dokončí. Volby by se podle odborníků, na něž se odkazuje Reuters, tak mohly konat až v únoru příštího roku.