V Itálii prudce stoupl počet obětí koronaviru. Polsko zakázalo vjezd cizincům

Události ČT: Nová opatření v Česku i v zahraničí (zdroj: ČT24)

Počet obětí koronaviru v Itálii během posledního dne stoupl o 250, oznámila tamní civilní obrana. Nárůst tak byl zhruba o čtvrtinu. V Rakousku se v souvislosti s šířením nemoci zavřou školy a většina obchodů, vzdělávací instituce uzavírá i většina Německa. Spojené státy, Španělsko a Bulharsko vyhlásily nouzový stav. Polsko zakázalo vjezd cizincům.

Itálie je nejpostiženější zemí v Evropě. Počet obětí koronaviru tam během posledních 24 hodin stoupl o 250 na 1266, oznámila agentura Reuters s odvoláním na informace civilní obrany. To je největší nárůst od propuknutí nákazy.

Řím však po kritice věřících i papeže částečně zruší čtvrteční opatření, podle kterého se měly ve městě do 3. dubna pro veřejnost uzavřít všechny kostely. Nově se nařízení nebude týkat farních kostelů.

Obyvatelé Říma hrají a zpívají italskou hymnu
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Ulice italských měst sice v těchto dnech kvůli celostátní karanténě zejí prázdnotou, mnohé z nich ale alespoň chvilkově ožívají díky improvizovaným koncertům místních obyvatel. Lidé společně zpívají a hrají z balkonů a oken tradiční písně či vlastní hudbu. Podle listu La Repubblica byl na večer naplánován hromadný zpěv národní hymny.

Rakousko zavírá obchody a školy, dvě tyrolské obce jsou v karanténě

V Rakousku se kvůli šíření koronaviru od pondělí uzavřou, zatím na týden, obchody s výjimkou potravin, drogerií nebo lékáren. Fungovat budou i pošty. Úřady omezí provoz barů, kaváren a restaurací, otevřeny budou jen do 15 hodin. Země zavádí kontroly na hranicích se Švýcarskem a ruší letecké spojení nejen s touto zemí, ale také se Španělskem a Francií.

Úřady zároveň nařídily dvoutýdenní karanténu pro alpské údolí Paznauntal v Tyrolsku, uzavřené je i přední lyžařské středisko Sankt Anton am Arlberg. Obě místa jsou nákazou silně zasažená. Od středy také v Rakousku zavřou školy a školky.

Rakousko eviduje 432 případů nákazy koronavirem, jeden člověk zemřel, devět se uzdravilo. Otestováno bylo v alpské republice 6600 lidí. S 141 potvrzenými případy koronovairu je nejpostiženější spolková země Tyrolsko.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Španělsko vyhlašuje nouzový stav, Katalánsko se izoluje

Španělská vláda v sobotu vyhlásí patnáctidenní stav nouze pro celou zemi, oznámil premiér Pedro Sánchez. Španělsko ohlásilo nárůst počtu lidí nakažených novým koronavirem o přibližně 1200 na celkových 4209, zatímco počet mrtvých v souvislosti s nemocí COVID-19 stoupl od čtvrtka z 84 na 120.

Podle deníku El País umožní nouzový stav vládě zavést přídělový systém na základní spotřební zboží či zabavovat majetek. Úřady budou moci omezit pohyb osob i dopravních prostředků, nařizovat evakuace, uzavřít vybrané oblasti i zasahovat do chodu průmyslu nebo zemědělství.

Epidemií COVID-19 jsou ve Španělsku podle agentury Reuters nejhůře zasaženy severní regiony Baskicko a La Rioja a také metropole Madrid, kde mělo pozitivní test více než dva tisíce lidí. Madridské úřady podle El País nařídily od soboty přerušit provoz všech místních barů a restaurací.

Horizont ČT24 o koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

Jako první ze španělských regionů ohlásilo karanténu Katalánsko, kde vláda poslala do izolace na 70 tisíc obyvatel v oblasti západně od Barcelony. Nyní žádá odstřižení celého regionu od zbytku země. „Věříme, že celé Katalánsko musí být oddělené,“ citoval regionálního premiéra Quima Torru Reuters.

„Jsme připraveni to udělat, máme na to potřebné schopnosti,“ pokračoval Torra. Španělská vláda nyní podle něj musí Katalánsku pomoci zablokovat železniční, leteckou a námořní dopravu, která není „v našich kompetencích“. 

EK: Raději zdravotní prohlídky než zavírání hranic

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že EK dává přednost zdravotním kontrolám na hranicích. Komise je podle ní v kontaktu se členskými zeměmi a chce je přesvědčit o tom, aby volily „přiměřená opatření“.

Zavírání hranic podle šéfky EK „má silný společenský a hospodářský dopad, narušuje životy lidí a přeshraniční obchod“. Česká vláda přitom v pátek zakázala vycestování z republiky do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů.

Polsko přesto od neděle zakáže cizincům vstup do země. Všichni Poláci vracející se do vlasti půjdou do dvoutýdenní domácí karantény, oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Otevřené podle médií zůstanou i obchody s potravinami a banky, ale omezuje se fungování nákupních středisek. Zavírají se i všechny restaurace, pivnice, kluby, bary a kasina. Nebudou se smět konat akce s účastí více než 50 lidí.

V Německu se zavírají školy, britská vláda čelí kritice

Téměř všechny německé spolkové země zavírají školy a školky. O definitivním zrušení výuky zatím nerozhodly úřady v Braniborsku a Sasku, v obou zemích ale nově není docházka povinná. V Meklenbursku-Předním Pomořansku zatím zavřely jen některé školy. V ostatních zemích školy a školky zavírají.

Do čtvrtka bylo v Německu podle různých zdrojů evidováno až 2400 nakažených, osm lidí zemřelo. Německá vláda se ve snaze minimalizovat dopady šíření viru rozhodla ekonomiku země podpořit částkou až půl bilionu eur (zhruba 13 bilionů korun).

Ve Spojeném království stoupl počet nakažených na 798 oproti čtvrtečním 590, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Země ve čtvrtek registrovala deset obětí epidemie.

Britská vláda čelí kritice, že její kroky proti epidemii jsou nedostatečné. Bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunt označil za „znepokojivé“, že premiér Boris Johnson nezakázal větší shromáždění lidí, informovala stanice BBC. Podle deníku The Guardian se ozývají i členové odborné veřejnosti či místní konzervativní zastupitelka z anglické vesnice, kde byl zaznamenán jeden z prvních případů COVID-19 v zemi.

Hlavní poradce britského kabinetu pro zdravotnictví ale kritiku odmítl. Vláda ve čtvrtek vyzvala všechny obyvatele, kteří u sebe zpozorují příznaky onemocnění COVID-19, aby zůstali sedm dní v domácí karanténě. Johnson zároveň řekl, že tvrdší opatření, jako je uzavírání škol či plošný zákaz sportovních akcí, si zatím „nechává schovaný v rukávu“. Nyní je podle něj nejúčinnější dobrovolná karanténa lidí s příznaky infekce.

Slovensko, Dánsko či Ukrajina zavírají hranice

Ve Francii zemřelo dalších 18 lidí nakažených koronavirem, celkem je obětí 79. Vláda eviduje od čtvrtka nárůst celkových případů o skoro 800.

Slovinská vláda ve čtvrtek vyhlásila stav epidemie a přijala některá preventivní opatření. Slovinsko se především od pondělí přidá ke státům, které se rozhodly zavřít školy. Na tiskové konferenci v Lublani to po zasedání své končící vlády sdělil premiér v demisi Marjan Šarec.

Belgie uzavře nejen školy, ale také kavárny, restaurace a o víkendech i některé obchody. Opatření bude platit do třetího dubna. Vzdělávací zařízení se zavřou i v Portugalsku.

Výrazným způsobem zpřísňuje opatření také Slovensko. Umožní vstup do země jen lidem, kteří tam mají trvalý či přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. Hranice uzavírá i Dánsko a rovněž Ukrajina, kde zaznamenali první úmrtí na COVID-19. 

Reaguje i Bulharsko. Tamější parlament schválil vyhlášení nouzového stavu, což umožňuje zakázat cesty ze zemí nejvíc postižených koronavirem a do nich či zavřít školy.

Stav nouze vyhlásila také lotyšská vláda. Do poloviny dubna budou v zemi zavřeny všechny školy a omezeny hromadné akce. Prakticky totožná opatření přijala i litevská vláda. Finsko doporučuje zrušit akce nad 500 účastníků. V Nizozemsku vláda nařídila pozastavení akcí s více než 100 lidmi.

Zavřít školy a zakázat hromadné akce se kvůli šíření koronaviru rozhodlo Estonsko, a to s platností až do 1. května. Podle agentury Reuters zavedení přísných preventivních opatření oznámila v pátek estonská vláda.  

Jižní Korea má více uzdravených než nově nakažených

Jižní Korea oznámila, že vůbec poprvé od začátku šíření koronaviru na začátku ledna zaznamenala více uzdravených než nově nakažených. Jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí uvedlo, že zaznamenalo 110 nových případů nákazy koronavirem, což je o čtyři méně, než hlásilo ve čtvrtek.

Celkový počet nakažených tak v zemi stoupl na 7979. Zároveň však bylo podle pátečního sdělení jihokorejských úřadů dalších 177 uzdravených pacientů propuštěno z nemocnice.

Počet případů koronaviru naopak prudce stoupá v Íránu. Tamní úřady dosud evidují více než jedenáct tisíc výskytů nákazy, počet nových pacientů se oproti čtvrtku zvýšil o více než tisíc. Nemoci v zemi dosud podlehlo 514 lidí, což je nejvíc ze všech blízkovýchodních států. Íránská armáda dostala rozkaz zajistit, že do 24 hodin budou ulice íránských měst prázdné.

USA slibují velké testování

Ve Spojených státech vyhlásil Donald Trump stav nouze. Vláda čelila v posledních dnech kritice, podle níž je testování obyvatel nedostatečné, a v zemi je proto mnohem více případů, než udávají oficiální statistiky.

V brazilských médich se objevila zpráva, že brazilský prezident Jair Bolsonaro byl pozitivně testován na koronavirus. S Bolsonarem se minulý víkend sešel i Trump. Bolsonaro později napsal na Facebook, že jeho test byl negativní. Už dříve však měl pozitivní test jeho poradce, který se setkání s Trumpem také účastnil.

Americký stát Lousiana posouvá kvůli koronaviru demokratické primárky. Místo v dubnu by se měly nově konat v červnu, uvedla stanice CNBC. Lousiana je prvním americkým státem, který k tomuto kroku přistoupil.

Americký prezident Donald Trump ohlásil už v noci na čtvrtek třicetidenní zákaz veškerých cest do Spojených států ze zemí, které patří do evropského schengenského prostoru. Omezení platí od páteční půlnoci. Část amerických aerolinek kvůli tomu ruší 50 procent letů do Evropy.