Řím poprvé v novodobé historii uzavře kostely. První oběti nemoci hlásí Rakousko či Indie

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Evropu ve stále větší míře paralyzuje koronavirus a jednotlivé vlády podnikají razantní kroky ve snaze zabránit šíření nákazy. Od čtvrtka jsou v Itálii, která je už několik dnů v karanténě, uzavřené kromě prodejen potravin a lékáren také obchody i restaurace. V Římě se do třetího dubna uzavřou všechny kostely. Některé státy uzavírají hranice. Koronavirus se šíří i na Blízkém východě, kde je nejvíce postiženou zemí Írán. Naopak Čína oznámila, že v jejím případě pandemie dosáhla vrcholu a počet nových případů klesá.

  • Slovensko uzavře hranice, do země bude vstup možný jen pro lidi s trvalým či přechodným pobytem. V zemi se také zavřou školy a všechna tři mezinárodní letiště.
  • V celé Itálii se zavřely všechny obchody s výjimkou potravinářských a lékáren. Dočasně jsou uzavřeny i bary, restaurace a kadeřnictví. Země ve čtvrtek večer ohlásila, že nemoci podlehlo už 1016 lidí. Počet případů nákazy se od středy zvýšil o 2651 na 15 113.
  • Americký prezident Donald Trump zakázal cestování ze schengenského prostoru do USA.
  • Rakousko, Řecko a Indie hlásí v souvislosti s nemocí COVID-19 první oběť.
  • Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvedlo, že omezení šíření  koronaviru na „lokální epidemie“ už není v evropském kontextu dosažitelné, EU a Británie rychle směřují do stavu, kdy se bude nemoc stabilně šířit ve všech regionech. Hrozí překročení kapacity zdravotnictví.
  • V Římě se kvůli koronaviru zavřou do 3. dubna všechny kostely.

Mimořádná opatření zavádí například Rakousko. Pro všech 25 tisíc tamních policistů platí do konce dubna kvůli pandemii zákaz dovolených. Úřady v zemi ve čtvrtek odpoledne evidovaly 361 nakažených, nejvíce jich je v Tyrolsku a ve Vídni. Z metropole je také hlášen první případ úmrtí.

Ve vídeňské nemocnici Františka Josefa v noci na čtvrtek zemřel devětašedesátiletý muž, který trpěl i jinými nemocemi. Šlo o člověka, který se vrátil z Itálie. V rakouských nemocnicích je na jednotkách intenzivní péče několik dalších pacientů s nemocí COVID-19. Čtyři lidé se už uzdravili.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Španělská vláda bude testována

První úmrtí na nemoc COVID-19 oznámily ve čtvrtek také řecké úřady. Chorobě podlehl šestašedesátiletý muž, který se na konci února vrátil z náboženské poutě po Izraeli a Egyptě. Řecko ke středečnímu večeru evidovalo 99 potvrzených případů onemocnění.

Počet obětí nákazy ve Španělsku oproti středě stoupl téměř dvojnásobně ze 47 na 84, nakažených bylo ve čtvrtek večer podle deníku El País 3114. Mezi nimi i ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterová. Testu na přítomnost viru v těle se podrobili všichni členové vlády premiéra Pedra Sáncheze, informoval server listu El País. Jeden z vicepremiérů Pablo Igleasias, který je životním partnerem Monterové, je už v karanténě. Testy musela podstoupit i španělská královská rodina, protože královna Letizia se minulý pátek účastnila s Monterovou společné akce. Ani jejich výsledky zatím nejsou známy.

V Polsku v důsledku nákazy také zemřel první člověk. Jde o sedmapadesátiletou ženu, která byla ve vážném stavu několik dní v nemocnici v Poznani. Trpěla i na jiné zdravotní potíže. V Polsku je zatím koronavirem infikovaných 49 lidí a ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek vyhlásí stav epidemického ohrožení.

V Římě se uzavřou všechny kostely

Podle výzkumu vědců z univerzity v Miláně, o kterém informovala italská média, se nový typ koronaviru na sever Itálie nemusel dostat přímo z Číny, jak se dosud předpokládalo. „Pacient nula“ se totiž nejspíš nakazil v Německu, odkud do Lombardie přiletěl už na konci ledna. Německo podle Institutu Roberta Kocha ve čtvrtek večer evidovalo 2369 nakažených, z nichž pět zemřelo. Od středy tak země zaznamenala 800 nových případů. Tamní kancléřka Angela Merkelová vyzvala Němce, aby co nejvíce omezili sociální kontakty. Doporučila také zvážit, zda pořádat akce, i když se jich zúčastní méně než tisíc lidí. 

Itálie je nejpostiženější zemí v Evropě. Počet případů nákazy se od středy zvýšil o 2651 na více než 15 tisíc. Informovala o tom místní civilní ochrana. Nemoci COVID-19 podlehlo už 1016 lidí.  Civilní obrana rovněž uvedla, že 1258 nakažených se už zcela zotavilo, napsal deník Corriere della Sera.

V Římě se do 3. dubna zavřou všechny kostely, rozhodl vikář tamní diecéze Angelo de Donatis. Podle Reuters jde o nebývalý krok v novodobé historii. De Donatisův dekret rovněž zbavuje katolíky v místní diecézi povinnosti navštěvovat nedělní bohoslužby.

Výrazný nárůst nemocných hlásí také Velká Británie. Pozitivní test v zemi mělo 590 lidí, od středečního odpoledne bilance vzrostla o 134 případů. Království ve čtvrtek registrovalo deset obětí epidemie. Také tamní vláda stupňuje boj proti koronaviru. Nezavírá ovšem školy ani nezakazuje velké akce. Vrchol epidemie podle ní muže přijít až za deset až čtrnáct týdnů, všem lidem s příznaky doporučuje domácí izolaci.

Slovinská vláda ve čtvrtek vyhlásila stav epidemie a přijala některá preventivní opatření. Slovinsko se především od pondělí přidá ke státům, které se rozhodly zavřít školy. Na tiskové konferenci v Lublani to po zasedání své končící vlády sdělil premiér v demisi Marjan Šarec.

K dalším evropským zemím, které uzavřou školy a školky, patří Norsko a Irsko, to také ve středu nahlásilo první úmrtí. Stejný krok podniklo také Dánsko, které oznámilo uzavření veškerých škol, univerzit a denních stacionářů.

Belgie uzavře nejen školy, ale také kavárny, restaurace a o víkendech i některé obchody. Opatření bude platit do třetího dubna. Vzdělávací zařízení se zavřou i v Portugalsku

Stav nouze vyhlásila také lotyšská vláda. Do poloviny dubna budou v zemi zavřeny všechny školy a omezeny hromadné akce. Prakticky totožná opatření přijala i litevská vláda. Finsko doporučuje zrušit akce nad 500 účastníků. V Nizozemsku vláda nařídila pozastavení akcí s více než 100 lidmi.

Výrazným způsobem zpřísňuje opatření také Slovensko. To vstup do země umožní jen lidem, kteří mají na Slovensku trvalý či přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek večer oznámil, že od pondělí zůstanou po celé zemi až do odvolání uzavřeny všechny školy a školky. Nedělní komunální volby se neruší, lidé ale musí dbát doporučení. V zemi od středy stoupl počet nemocných o skoro 600 na celkových 2876. Úmrtí už je 61. Ve čtvrtek večer to uvedlo francouzské ministerstvo zdravotnictví. 

Papež František při čtvrteční ranní mši ve své rezidenci ve Vatikánu vyzval věřící, aby se modlili za politiky a úředníky, kteří při současné pandemii koronaviru přijímají „těžká opatření, jež se lidem nelíbí“. 

Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek ohlásil třicetidenní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Velké Británie. Omezení bude podle něj platit od páteční půlnoci. 

Čína oznámila patnáct nových nakažených

Pevninská Čína hlásí za středu patnáct nových případů nákazy koronavirem. Oznámila to podle agentury Reuters čínská zdravotní komise. Nových případů je méně než v úterý, kdy jich přibylo 24. Dosud se v Číně, bez autonomního Hongkongu a Macaa, novým typem koronaviru nakazilo 80 793 lidí.

Oproti předchozímu dni v kontinentální Číně přibylo jedenáct obětí viru. Dohromady tak pevninská Čína eviduje 3169 mrtvých.

Jižní Korea, která je považována za druhou nejpostiženější zemi v Asii, hlásí 114 nových případů koronaviru a šest mrtvých. Celkově je nyní v zemi 7869 případů a 66 mrtvých. Ještě 29. února Korea odhalila 909 nových případů.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte ve čtvrtek oznámil, že kvůli epidemii od neděle na měsíc přeruší veškeré dopravní spojení mezi metropolí Manilou a zbytkem země. V hlavním městě rovněž zakázal velká shromáždění, na měsíc uzavřel školy a vyhlásil karanténu pro oblasti, kde se již nákaza objevila. 

Nový koronavirus se potvrdil i u tiskového tajemníka brazilského prezidenta Jaira Bolsonara Fabia Wajngartena, jenž se spolu s Bolsonarem o víkendu setkali na Floridě s Trumpem. Informovala o tom agentura Reuters.  Bílý dům však následně uvedl, že Trump i jeho viceprezident Mike Pence s nakaženým téměř nepřišli do styku a není proto důvod, aby podstupovali testy.

Nárůst nově infikovaných zaznamenalo Thajsko, které dosud odhalilo sedmdesát případů, což je o jedenáct více než v předchozí bilanci. Všech jedenáct jsou podle thajských úřadů Thajci. Údajně je nakazil při společné konzumaci nápojů turista z Hongkongu, který se už vrátil do vlasti.

Indie na měsíc zruší platnost všech turistických víz pro cizince. Ti, kteří jsou už v zemi, budou moci zůstat. Nařízení, které bude mít nepochybně velký dopad na turistický a letecký průmysl či provoz hotelů, vejde v platnost v pátek a potrvá do 15. dubna. Opatření se týká i dalších typů víz, výjimkou jsou například víza diplomatická či pracovní. Podle Reuters země ve čtvrtek ohlásila první oběť nákazy novým koronavirem. Je jí 76letý muž. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že v zemi budou uzavřeny školy a univerzity. Opatření se zatím netýká internátních a mateřských škol. Předseda vlády zároveň vyzval k vytvoření nouzového kabinetu, který bude schopen čelit výzvám spojeným s koronavirem. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel.

V Íránu přibylo za den 75 mrtvých

Írán ve čtvrtek oznámil, že za posledních 24 hodin stoupl počet nakažených v zemi o 1075 případů. Mrtvých je 429, což je o 75 více než ve středu. V blízkovýchodních zemích je přes 10 tisíc nakažených a právě v Íránu je situace nejhorší. Velitel amerických vojsk na Blízkém východě Kenneth McKenzie prohlásil, že údaje z Íránu o situaci kolem koronaviru neodpovídají skutečnosti a čísla jsou značně podhodnocená. 

Nakazil se i hlavní poradce nejvyššího íránského duchovního vůdce Alího Chameneího Alí Akbar Velájatí, který je nyní v karanténě, uvedla agentura Reuters.

Za nezvládání situace Írán čelil kritice také od Bahrajnu. Ten dosud žádná omezení pro cestovatele neměl. Ve čtvrtek ale vyhlásil trest za nedodržení izolace po návratu v podobě až tříměsíčního vězení a pokuty 750 tisíc korun. Třemi případy se už zabývá prokurátor.

V Saúdské Arábii počet nakažených vzrostl o 24 na 45. Je mezi nimi 21 Egypťanů, kteří přišli do styku s egyptským návštěvníkem, o jehož nakažení úřady informovaly už dříve. Informovalo o tom saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví. Jeden pacient se už zotavil. Země ve čtvrtek zakázala cesty do Íránu. Porušení hodlá přísně trestat. Země také kritizovala Írán za to, že na hranicích nedává návštěvníkům do pasů razítka. Zároveň Rijád ve čtvrtek zakázal veškeré akce ve svatebních síních a hotelech.