V americké Filadelfii se zřítila část frekventované dálnice. Hořela pod ní cisterna

Události: Pád mostu v USA (zdroj: ČT24)

Hořící cisterna způsobila zborcení několika jízdních pruhů dálnice ve Filadelfii ve Spojených státech. Jen šťastnou náhodou se úsek zhroutil ve chvíli, kdy po něm v neděli nikdo neprojížděl. Všechna auta stačila včas zastavit. Cisterna s vysoce hořlavým nákladem vzplála na silnici těsně pod dálnicí. Ta pak zřejmě nevydržela silný žár. Frekventovaný úsek severojižní dálnice na východním pobřeží USA musel být uzavřen.

Na videozáběrech z místa byla vidět obří betonová deska, která z dálnice spadla na silnici pod ní, kde předtím hořela cisterna. Podle úřadů nebyl nikdo zraněn. Podle šéfa místních hasičů Dereka Bowmera zůstaly z jízdních pruhů směřujících na sever jen trosky, pruhy směřující na jih byly zase poničeny žárem z plamenů.

„Je to větší dopravní tepna pro lidi a zboží a její uzavření bude mít rozsáhlý dopad na město a region do dokončení její opravy a obnovy,“ uvedl americký ministr dopravy Pete Buttigieg. Podle guvernéra státu Pensylvánie Joshe Shapira oprava infrastruktury potrvá měsíce.

Letecké záběry zřícené dálnice ve Filadelfii (zdroj: EBU)

Bývalý filadelfský policista Mark Fusetti popsal, že zrovna řídil na jih směrem k letišti, když si všiml hustého černého kouře stoupajícího nad dálnicí. Když projížděl kolem požáru, silnice pod ním se začala hroutit.

Ve zpětném zrcátku viděl, jak se doprava zastavila a jízdní pruhy vedoucí na sever se brzy nato zřítily. „Bylo to šílené načasování, je neuvěřitelné, že se to zřítilo tak rychle,“ dodal.

Zřícená část dálnice ve Filadelfii
Zdroj: Reuters/City of Philadelphia Office of Emergency Management

Nehoda také vzbudila obavy ze znečištění blízké řeky Delaware. Na místě byly nasazeny plovoucí bariéry. Podle guvernéra Shapira však nejsou v ohrožení zdroje pitné vody.