Útočník v Bratislavě postřelil čtyři lidi, policie ho zneškodnila

Noční střelba v bratislavské části Dúbravka si vyžádala čtyři zraněné včetně jednoho policisty, útočníka policie zastřelila. Informovala o tom slovenská média. Útočník nejprve střílel na lidi z okna obytné budovy a pak útočil na policisty, kteří ho následně zneškodnili. Usmrcení pachatele na tiskové konferenci potvrdil policejní prezident Štefan Hamran. Zranění jsou podle médií mimo ohrožení života.

Střelba se bratislavským sídlištěm Dúbravka ozvala přibližně kolem jedné hodiny v noci na čtvrtek. Svědci vypověděli, že muž nejprve střílel z okna bytového domu, načež vyšel ven a ve střelbě pokračoval. Posléze se do bytu vrátil, přičemž po chvíli se ozval výbuch. Muž poté zaútočil na zasahující policisty, kterým vyhrožoval nožem a smrtí, shrnul zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

„Svědkové incidentu mluví o minimálně deseti výstřelech,“ poznamenal. Lidé, kteří se v té době nacházeli venku, se skrývali za auta a panelový dům, postřeleným poskytli první pomoc sousedé, popisuje slovenský zpravodajský web.

„Kolega, který střílel a eliminoval pachatele, je policistou dva a půl měsíce a nezaváhal. Použil zbraň tehdy, kdy měl, vystřelil šest ran a zneškodnil osobu, která zranila jeho kolegu, jenž spolu s ním zasahoval schodišti,“ popsal Hamran.

Sousedé si na střelce opakovaně stěžovali

Mezi zraněnými je podle dostupných informací jeden policista, jehož útočník bodnul nožem, řekl Šilhan. Podle televize Joj podstoupil operaci a je mimo ohrožení života. Oběti noční střelby utrpěly střelná poranění, jednu osobu útočník také pořezal na krku. Dva zranění z incidentu podstoupili v bratislavské univerzitní nemocnici operaci.

„Na místě se nacházely čtyři osoby se střelnými poraněními horních a dolních končetin, které byly po prvotním ošetření transportovány do nemocnic. U páté osoby, dvaatřicetiletého muže, záchranáři konstatovali exitus,“ uvedlo operační středisko slovenské záchranné zdravotní služby.

Příčiny a okolnosti incidentu začaly na místě vyšetřovat desítky policistů.

Portál Aktuality.sk napsal, že útočník v minulosti opakovaně budil obyvatele sídliště explozemi mezi panelovými domy. Stěžovali si, že na něj opakovaně volali policii a ta podle nich případ dostatečně neřešila.