U moci v Thajsku zřejmě zůstane armáda. V parlamentních volbách vede

Podle předběžných výsledků vítězí v parlamentních volbách v Thajsku strana Síla lidového státu (PPP) blízká vládnoucí vojenské juntě. Po sečtení 92 procent odevzdaných hlasů to oznámila státní volební komise v Bangkoku. V čele PPP je dosavadní premiér Prajuth Čan-Očou. Thajci mohli volit poprvé od převratu před pěti lety. Zemí zmítá politická nestabilita a soupeření mezi stoupenci vojenské junty a příznivci sesazeného premiéra Thaksina Šinavatry z hlavní opoziční formace Strana Thajců.

Strana PPP současného šéfa vojenské vlády získala podle dosud zveřejněných částečných výsledků 7,5 milionů hlasů, opoziční Strana Thajců 7 milionu hlasů. Na třetí místo se ziskem 5,2 milionu hlasů se zatím dostala strana Budoucnost vpřed.

Volební účast podle volební komise byla 66 procent. Komise také uvedla, že část odevzdaných hlasů byla neplatná, v pondělí budou znovu přepočítány.

Události: Thajci šli poprvé od převratu volit (zdroj: ČT24)

V reakci na rýsující se nízký zisk oznámil svou rezignaci na post předsedy šéf dalšího uskupení – Demokratické strany, známý politik Apsichisit Vedžadžíva. 

Předběžné výsledky jsou v jasném protikladu k předvolebnímu průzkumu, který thajská televize PBS odvysílala krátce po uzavření volebních místností. Tato anketa předpovídala vítězství Straně Thajců se ziskem 173 mandátů v 500členné dolní komoře parlamentu, zatímco PPP blízká vládnoucí vojenské juntě měla podle ní získat jen 96 křesel.

Mladí doufali ve změnu

Oprávněných voličů bylo v Thajsku 51 milionů. Sedm milionů přitom tvoří Thajci, kteří smí volit vůbec poprvé. Hodně mladých lidí, se kterými Česká televize mluvila, říká, že už mají dost stejných lidí v politice a přejí si něco nového.

„Chci, aby se země zotavila z hospodářské krize a vrátila se demokracie. Nemám rád armádu,“ uvedl Sasiphat Pongpraphapan, volič z Bangkoku.

Armáda slíbila obnovit demokracii, ale volby opakovaně odkládala. Kritici říkají, že změny v ústavě jí umožní zůstat u moci bez ohledu na výsledek voleb. Vojenská junta totiž změnila zákony, aby mohla vládnout déle. Premiéra vybere zvolený parlament a senát, jehož členy sama jmenovala.

Od konce absolutistické monarchie thajská armáda uzmula moc třináctkrát. Muž který vedl převrat naposledy, generál Prajuth Čan-Oča, je premiér a chce se udržet. „Nevracíme se k demokracii. Vracíme se k čemusi, co lze nazvat polodiktátorským systémem,“ uvedl Virot Ali, politolog z Univerzity Thammasat.