Thajská armáda ohlásila v televizi státní převrat

Bangkok – Napětí v Thajsku stoupá. Po státním převratu pozastavila armáda platnost ústavy, vyhlásila zákaz nočního vycházení, shromažďování a nastolila cenzuru. Vojenský puč má podle armádních špiček nastolit pořádek a zavést politické reformy. Asijskou zemí už sedm měsíců otřásají protivládní protesty.

„S cílem vrátit situaci v zemi k normálu ozbrojené složky převzaly 22. května v 16:30 místního času (11:30 SELČ) moc v zemi,“ prohlásil armádní šéf v televizním přenosu. Mluvčí vojska poté v televizním prohlášení oznámil, že dosavadní premiér Niváttumrong Búnsongpajsan a členové jeho kabinetu se mají hlásit v armádním sídle na severu Bangkoku.

Všechny televize i rozhlas nyní musejí zastavit vysílání běžných programů a vysílat pouze armádní materiály. Nedostupné je i vysílání jinak běžně přístupných velkých zahraničních stanic BBC či CNN. Od 22:00 do 5:00 bude v zemi platit zákaz vycházení. Armáda vyzvala demonstranty, aby se z ulic vrátili domů.

Prakticky všichni provládní demonstranti následně opustili svůj tábor na západním předměstí Bangkoku. Vojáci tam podle agentury Reuters rozháněli protestující střelbou do vzduchu. Podle agentury AP také tisíce protivládních demonstrantů poprvé za uplynulých šest měsíců začaly pokojně vyklízet své ležení nedaleko sídla vlády v centru města. Vojáci prý připravují vozidla, která by demonstranty dopravila do jejich domovů.

„Žádáme veřejnost, aby nepanikařila a vedla dál svůj normální život. Státní úředníci na každém ministerstvu budou dál vykonávat své povinnosti,“ řekl šéf armády Čan-Oča. Zároveň slíbil, že armáda „poskytne ochranu“ cizincům v Thajsku.

Jan Styblík, fotograf a průvodce po Thajsku

„Armáda vyhlásila, že se bude snažit řídit zemi tak, aby ji dovedla k reformám a pak ji předala civilní vládě. Samozřejmě je otázkou, jak dlouho to bude trvat, co si armáda pod tím zklidněním situace představuje a jaké reformy má na mysli. Spousta komentátorů to vidí tak, že sice jde o nedemokratický puč, ale na druhou stranu jde možná o jediný krok k tomu, aby Thajsko nesklouzlo k občanské válce.“

Protesty, jejichž cílem je skoncovat s vlivem před téměř deseti lety svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry na thajskou politiku, trvají už od loňského listopadu a zemřely při nich na tři desítky lidí; dalších zhruba 800 osob bylo zraněno.

Nespokojenci pokračují ve svých akcích i poté, co thajský ústavní soud tento měsíc shledal vinnou ze zneužití moci premiérku Jinglak Šinavatrovou a nařídil jí odstoupit z funkce.

Jinglak Šinavatrová
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wanonchakorn

Prozatímní vláda současného premiéra Niváttumronga Búnsongpajsana, v níž mají zásadní vliv Šinavatrovi stoupenci, chce na léto vypsat předčasné volby. Protivládní demonstranti je ale odmítají. Jejich tábor by totiž pravděpodobně prohrál. Demonstranti žádají jmenování neutrálního premiéra.

Armáda, která od zániku absolutní monarchie v roce 1932 provedla v Thajsku jedenáct úspěšných převratů, je obecně vnímána jako vstřícná k demonstrantům.

  • Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR: „Pokud se podíváme na historii Thajska, tak se neděje nic výjimečného. Armáda má u Thajců obrovský respekt. Thajci ji berou jako uklidňující element, a to se také projevuje ve vztahu k turistům a k tomu, jak jsou Thajci připraveni nadále otevřít svou zemi pro turistiku. Jsme připraveni reagovat na případné vyhrocení situace. Ta je nepřehledná hlavně v Bangkoku.“

Hlavní turistická sezona v Thajsku už skončila a české cestovní kanceláře již do země zájezdy nepořádají. Varování českého ministerstva zahraničí se tak týkají zejména individuálních cestujících.

Varování MZV: Cestování do Thajska

Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně varuje před účastí na všech typech masových shromáždění a demonstracích a doporučuje se důsledně řídit pokyny armády, která je nyní zodpovědná za udržení míru a pořádku v zemi.

MZV rovněž doporučuje dbát zvýšené obezřetnosti a informovanosti během pobytu v Thajsku, zejména pak v hlavním městě Bangkoku a v přilehlých provinciích, kde byla na některých místech zřízena vojenská kontrolní stanoviště, která mohou působit zpoždění při pozemní dopravě. Cestující by proto měli počítat s možným zpožděním při svých cestách, což se může týkat i pozemní přepravy z centra Bangkoku na letiště Suvarnabhumi a Dong Muang.