Ať žije král. Na thajský trůn usedl Ráma X.

Zpravodaj ČRo: Někteří novináři tvrdí, že nový král je velmi citlivý člověk (zdroj: ČT24)

Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkóna byl v Bangkoku slavnostně jmenován králem Rámou X. Oficiální korunovace ho ale kvůli státnímu smutku čeká až zhruba za rok. Jeho otec, uctívaný král Pchúmipchon Adundét, stál v čele země 70 let.

Jde o administrativně-politické předávání moci. Korunovaci musí předcházet ještě pohřeb Rámy IX. Sami Thajci říkají, že to je krok, ke kterému může dojít možná až v roce 2018.
David Jakš
zpravodaj ČRo

Král Adundét byl nejdéle vládnoucím monarchou na světě. Korunní princ se formálně ujal vlády padesát dnů po jeho smrti, když přijal výzvu k nástupu na trůn od parlamentu a stal se tak Rámou X., tedy desátým monarchou dynastie Čakrí.

Nový monarcha oficiálně ponese jméno Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun. Končí tak nejisté období, během něhož stál v čele Thajska jako regent šéf thajské královské rady - 96letý Prem Tinsulanond.

Korunovace ale proběhne až příští rok kvůli tomu, že země stále oplakává jeho předchůdce. I ten kdysi přebíral korunu až po čtyřech letech poté, co jeho bratr zemřel za zvláštních okolností na střelná poranění, připomíná BBC.

Většina Thajců toho o novém monarchovi moc neví

Většinu svého dospělého života strávil Vatčirálongkóna v zahraničí. Dosud bydlel v Německu, kde jeho syn chodí do soukromé školy. Thajci neznají detailně jeho způsob života, jelikož kritiku členů královské rodiny zakazuje v Thajsku zákon a média se nemají do podrobností o královském rodu pouštět, upozorňuje BBC.

Když mluvíte s lidmi z diplomatického protokolu nebo s novináři, kteří tu dlouho žijí, tak vám řeknou, že princ je ve skutečnosti velmi vzdělaný, citlivý člověk, který umí naslouchat a má mimořádný přehled třeba o světové politice.
David Jakš
zpravodaj ČRo
Thajsko má nového krále
Zdroj: Athit Perawongmetha/Reuters

Samotný Vatčirálongkóna se v posledních letech snažil vylepšit svůj obraz, protože král je tradičně považován za vůdčí sílů v thajské politice, která je vysoce polarizovaná. Jisté ale je, že čtyřiašedesátiletý nový panovník nepožívá stejné úcty jako zesnulý král, k čemuž přispěl i pokus o otcovo svržení.

Princova dlouhodobá nepřítomnost v zemi navíc v poslední době vyvolávala znepokojení ohledně nástupnictví.

Thajsko má nového krále
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Zesnulý panovník se těšil respektu ze strany lidí i politiků

Král Pchúmipchon Adundét se těšil mezi Thajci nesmírné úctě. U politiků měl velkou autoritu, ačkoli nedisponoval prakticky žádnou politickou mocí. Za jeho panování se v Thajsku vystřídalo 26 vlád. Adundét byl v dobách nejistoty považován za osobnost, která zajišťuje stabilitu a jednotu. Od roku 2014 řídí zemi vojenská junta.

Vydáno pod