Thajsko se obléklo do černé. Lidé v ulicích oplakávají svého krále

Miliony Thajců se oblékly do černého a truchlí nad smrtí krále Pchúmipchona Adundéta, který zemřel ve čtvrtek ve věku 88 let. V Bangkoku se shromáždily zástupy tisíců plačících lidí, aby vyprovodily panovníkovo tělo na cestě z nemocnice do královského paláce. Do Thajska míří kondolence z celého světa.

Před královským palácem čekala dlouhá fronta lidí, kteří se přišli poklonit portrétu zesnulého. „Je to, jako bych ztratil vlastního otce,“ řekl třiapadesátiletý Sutchad Kongjeam. „Nikdy jsem v takové situaci nebyl. Nemám slov. Mé srdce je ochromené,“ citovala agentura AP dalšího z truchlících Sivaního Varikónsakula.

Thajské úřady vyhlásily na pátek volno a dalších 30 dní potrvá v zemi státní smutek, během něhož budou vlajky staženy na půl žerdi a budou zakázány jakékoli oslavy. Období smutku bude trvat celkem jeden rok, během kterého bude omezen společenský život v zemi.
Velvyslanectví v Bangkoku, včetně českého, vydala v souvislosti s královým úmrtím doporučení pro turisty a další cestující, aby „respektovali období smutku a dbali na přiměřené oblečení a chování na veřejnosti s ohledem na thajský národ“.

Tisíce Thajců se přišly vyprovodit krále na poslední cestě do paláce
Zdroj: Reuters

Pchúmipchon Adundét byl nejdéle působícím panovníkem na světě: na trůnu byl 70 let. U svých poddaných se těšil nesmírné úctě a oblibě a u politiků měl velkou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V zemi, kde se za jeho panování vystřídalo 26 vlád, byl považován za osobnost zajišťující stabilitu a jednotu.

Zármutek v Thajsku
Zdroj: Reuters

Mnozí Thajci se nyní obávají budoucnosti země, kterou od převratu v roce 2014 řídí vojenská junta. Premiér Prajutch Čan-Oča ve čtvrtek prohlásil, že prioritou je teď bezpečnost Thajska, a po celé zemi nechal rozmístit další vojáky. Ti byli dnes vidět v centru Bangkoku na každém kroku - u vládních úřadů, na kontrolních stanovištích i na křižovatkách.

Úřady vyhlásily den volna, ale obchody zůstaly otevřené, stejně jako thajská burza a další finanční instituce. Thajský akciový trh, který se kvůli zprávám o králově zhoršujícím se zdraví od začátku týdne propadal, dnes vzhledem k předpokladům pokojného předání moci posílil o 4,6 procenta a zotavil se i kurz thajského bátu.

Novým panovníkem se má stát králův jediný syn, čtyřiašedesátiletý korunní princ Mahá Vatčirálongkón. Princ prohlásil, že bude truchlit společně s thajským lidem. Otázky oficiálního nástupnictví nechá na pozdější dobu, až ho parlament vyzve, aby se ujal trůnu.

Život jako rocková hvězda. Kdo je příštím vládcem Thajska? (zdroj: ČT24)

Světoví státníci litují ztráty výjimečného monarchy

Kondolence míří do Thajska z celého světa. Americký prezident Barack Obama označil krále Adundéta za „blízkého přítele Spojených států“ a vyslovil se pro obnovu demokracie v Thajsku.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzdvihla, že thajský monarcha „přispěl k modernizaci země a neúnavně usiloval o blaho lidu“. Ruský prezident Vladimir Putin ocenil ekonomický rozvoj Thajska za Adundétovy vlády. Francouzský prezident Francois Hollande zdůraznil monarchovy „výjimečné lidské kvality“.

Český prezident Miloš Zeman zaslal dnes kondolenční telegram thajskému korunnímu princi Mahá Vatčirálongkónovi. „S hlubokým zármutkem jsem vyslechl zprávu o skonu thajského krále Pchúmipchona Adundéta. Sdílím zármutek thajského lidu, neboť v jeho osobě odešel významný státník, symbol úcty a autority,“ napsal Zeman.

Vydáno pod