Turecký prezident Erdogan slíbil stavět podle předpisů, dřív černé stavby legalizoval

Události: Následky turecké amnestie pro načerno postavené budovy (zdroj: ČT24)

I deset dní po ničivém zemětřesení se v Turecku podařilo vyprostit ze sutin tři živé ženy a dvě děti. Záchranáři už ale v naprosté většině případů nacházejí oběti. Jejich celkový počet včetně těch syrských přesáhl 41 tisíc. Po přírodní katastrofě turecký prezident Recep Tayyip Erdogan slíbil, že nadále se bude stavět podle předpisů. Vláda přitom černé stavby amnestiemi podporovala.

„V tuto chvíli nelze říct, že se všechny budovy zřítily proto, že využily amnestii. Už nyní ale máme dostatek důkazů, že v mnoha případech tomu tak bylo,“ řekl v tureckém Adiyamanu zahraniční zpravodaj ČT24 Václav Černohorský.

Připomněl, že amnestie se týkala staveb, které nevyhovovaly stavebním předpisům. Jejich majitelé mohli zaplatit poplatek do státní kasy a turecké úřady jim načerno postavenou budovu zlegalizovaly. Riziko za případné následky zemětřesení tím majitel převzal na sebe.

Program existoval již několik desetiletí, ale nejvíc se začal používat během vlády prezidenta Erdogana. „Vládní nabídka existuje tam, kde je poptávka veřejnosti. Není proto divu, že obvykle se tento program uskutečňoval před volbami. V roce 2018 před prezidentskými volbami v regionu zasaženém zemětřesením danou amnestii využilo 300 tisíc budov,“ řekl Černohorský.

„Vláda prezidenta Erdogana chystala podobný program i před volbami, které se mají konat v květnu 2023,“ doplnil zpravodaj.

Česko připravuje pro postižené oblasti v Turecku další materiální pomoc. Ze skladů hmotných rezerv stát pošle třeba dva tisíce pokrývek. Charitativní organizace v Brně zase uspořádaly sbírku stanů, spacích pytlů nebo teplého oblečení. Letadla s pomocí odletí z Česka do Turecka v noci ze čtvrtka na pátek.