Trump opustí své firmy, nechce být ve střetu zájmů

Amerikanista k Trumpovu odchodu z firem: Může je zatím svěřit správci (zdroj: ČT24)

Nově zvolený americký prezident Donald Trump ve středu prohlásil, že jako prezident utne veškeré své podnikatelské aktivity. Je důležité, aby prezident nebyl ve střetu zájmů, zdůraznil miliardář s tím, že nyní má jasný cíl: udělat z Ameriky opět silnou zemi.

Trump na Twitteru oznámil, že odejde ze všech svých obchodních společností, aby se mohl soustředit na vykonávání své prezidentské role. „Je vizuálně důležité, abych se jako prezident nedostal do střetu zájmů,“ konstatoval miliardář.

Zdůraznil přitom, že nejde o povinnost danou zákonem, prioritou ale je naplnit předvolební slogan o tom, že udělá z Ameriky opět silnou zemi.

Podrobný plán chce představit 15. prosince na tiskové konferenci. Už nyní se ale připravují právní dokumenty, které zajistí, že Trump nebude nadále zasahovat do byznysu. „Prezidentství je o tolik významnější úkol!“ napsala budoucí hlava státu.

Trumpův majetek je poměrně bezprecedentní, vlastní nemovitosti po celém světě. Dalo by se udělat to, že se zřídí trust a po dobu jeho prezidentství by veškerý jeho majetek byl svěřený nějakému správci. K řízení podniků by se vrátil až poté. Hovoří se také o tom, že to chce převést na svoje děti, ale to by se střetu zájmů úplně nevyhnul.
Kryštof Kozák
amerikanista

Trump během kampaně veřejnost opakovaně ujistil, že od úřadování v Bílém domě své obchody zcela oddělí. Po volebním vítězství ale v prohlášeních naznačil, že by se kontaktů se svým obchodním impériem vzdát nemusel, protože se jako prezident nemůže dostat do střetu zájmů.

Trump začínal s podnikáním u svého otce Freda v developerské společnosti Elizabeth Trump & Son, která se přejmenovala na The Trump Organization. V současné době ovládá hotely, reality či golfová hřiště (Trump je jejím prezidentem). Figuruje ale i v dalších firmách.

Převezmou společnosti Trumpovy děti?

Trumpovy tři nejstarší děti už v jeho impériu hrají roli, nicméně budoucí personální šéf Bílého domu Reince Priebus prozatím odmítl sdělit, jestli miliardář předá firmy svým potomkům nebo svěří správu svých aktiv expertům.

Loni v červenci Trump oznámil, že podle svého majetkového přiznání vlastní jmění za deset miliard dolarů (čtvrt bilionu korun). Časopis Forbes jej ale obviňuje z přehánění a tvrdí, že hodnota magnátova majetku nepřesahuje čtyři miliardy dolarů.